TeamAlert

  1. Home

Jongeren zijn vaker verkeersslachtoffer dan andere weggebruikers in Nederland. TeamAlert zet zich daarom in om het aantal jongeren die betrokken zijn bij een verkeersongeval te verminderen.

Zo komen we iedere dag een stapje dichterbij onze grote droom: 0 verkeersslachtoffers onder jongeren!

Bekijk hier de meest actuele onderzoeken:

Jongeren en de Prestatiemaatschappij

Steeds meer jongeren ervaren stress en prestatiedruk. De prestatienormen in onze samenleving lijken te blijven stijgen — niet alleen op school, maar ook in het dagelijks leven en online. Dit brengt risico’s met zich mee, niet alleen voor het mentale welzijn, maar ook voor de verkeersveiligheid. In deze trendanalyse onderzoekt TeamAlert hoe prestatiedruk zich ontwikkelt onder jongeren, en welke rol stress speelt in hun gedrag op de weg.

Fietshelm in beeldmateriaal

Fietsers zijn vaak betrokken bij ernstige verkeersongevallen, en hoofdletsel is daarbij een groot risico. Helmen worden zelden gedragen. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat adviseert om in educatief beeldmateriaal 25% van de fietsers met helm te tonen. Maar: sluit dat nog wel aan bij jongeren?

Jongeren en Verkeersapps

Verkeersapps zoals Google Maps, Flitsmeister en Waze zijn populair onder jongeren. Jonge, onervaren automobilisten hebben een vier keer zo grote kans op een ernstig ongeval dan ervaren automobilisten vanwege een gebrek aan vaardigheden, onervarenheid in het verkeer, en een verhoogde mate van risicogedrag (SWOV, 2005; SPV, 2018). Voor jongeren is het daarom extra belangrijk om tijdens het rijden niet te worden afgeleid en niet te worden aangemoedigd om te snel te rijden.

Sociale interactie op het fietspad

Nederland is een fietsland, met 17,5 miljoen fietsen. Vooral jongeren tussen de 12 en 18 jaar gebruiken het fietspad intensief. Door de toegenomen drukte en de diversiteit aan vervoersmiddelen heeft TeamAlert in 2024 een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de (sociale) interactie, irritaties en verdraagzaamheid tussen verschillende gebruikers van het fietspad.

Jongeren, fatbikes en handhaving

TeamAlert onderzocht wat jongeren (12 tot en met 24 jaar) van een helmplicht en minimumleeftijd voor de elektrische fiets vinden en of zij zouden overstappen naar een ander vervoersmiddel, als deze maatregelen worden ingevoerd. In totaal hebben 256 jongeren de online vragenlijst ingevuld.

Jongeren en combinatiegebruik in het verkeer

Het combineren van alcohol en drugs vormt een groeiend probleem onder jongeren. Het gevaar is immens: bij een combinatie van alcohol en drugs is de kans op een ongeval tot wel 200 keer hoger dan bij nuchter rijden.

Jongeren en muziek in het verkeer

Jongeren zijn vaker slachtoffer van een verkeersongeval doordat zij afgeleid zijn dan oudere doelgroepen. Het luisteren naar muziek in het verkeer speelt hierin mogelijk een rol.

Onderzoek: jongeren en eerste keer rijden onder invloed

Om meer inzicht te krijgen in de beweegredenen van jongeren om voor de eerste keer te rijden onder invloed, heeft TeamAlert 21 diepte-interviews gehouden met autobestuurders van 18 tot en met 30 jaar die wel eens onder invloed hebben gereden.

Onderzoek: Jongeren met auto's als hobby

Het beoefenen van de auto als hobby lijkt soms gepaard te gaan met risicogedrag, zoals te hard rijden en risicovol rijgedrag. Dit onderzoek richt zich op jongeren van 12 tot 24 jaar die autoshows bezoeken en hun auto als hobby beschouwen.

Onderzoek: Jongeren op de elektrische fiets

Onderzoek naar het gebruik van de elektrische fiets onder jongeren en welke motivaties en attitudes zij hebben ten opzichte van dit voertuig.

Onderzoek: Jongeren en het lachgasverbod

Onderzoek naar wat jongeren (16 t/m 24 jaar) vinden van het lachgasverbod.

Jongeren en afleiding

In deze factsheet wordt beschreven wat de gevolgen zijn van telefoongebruik in het verkeer en welke maatregelen daartegen genomen kunnen worden.

1/5
TeamAlert daagt jongeren uit om slimme keuzes in het verkeer te maken, zodat zij altijd veilig onderweg zijn

Hoe wij dat doen

TeamAlert doet voortdurend onderzoek binnen de jongerendoelgroep. De uitkomsten hiervan, maar ook van onze focusgroepen en co-creatiesessies, leveren inspiratie en  concreet advies op om jongeren beter te begrijpen. Daarom sluiten onze campagnes en interventies naadloos aan op de belevingswereld van jongeren en maken we daadwerkelijk impact.

Jaarlijks organiseren we ruim zeshonderd interventies op scholen, festivals en andere plekken waar jongeren komen. Hierbij spreken we ieder jaar bijna 100.000 leeftijdsgenoten een-op-een aan vanuit hun eigen belevingswereld.

Meer weten?

Nieuwsbrief Jongeren en Verkeer

Ontvang vier keer per jaar nieuws, ontwikkelingen en uitnodigingen voor volgende kennissessies. Blijf op de hoogte wat jongeren motiveert en beweegt. Van de laatste online campagne tot aan het meest recente onderzoek.

Geef je hier gratis op

Check onze laatste campagnes