Pakkans met drugs achter het stuur

  1. Home
  2. Voor jongeren
  3. Rij drugsvrij
  4. Pakkans

De politie controleert op de weg of er met drugs op wordt gereden. Ze kunnen je vragen te stoppen als ze denken dat je drugs gebruikt hebt. Je moet dan meewerken aan een drugstest. Dat kan via een speekseltest of een test van je zicht, spraak en motoriek.

Alles wat je moet weten over rijden onder invloed

  • Is rijden onder invloed van drugs toegestaan?

    Nee, dit is verboden. Wanneer je gepakt wordt voor het rijden onder invloed van drugs kun je een strafblad, geldboete en eventueel een gevangenisstraf verwachten. 

  • Wanneer kan ik na drugsgebruik weer rijden?

    Spoiler alert: dit is waarschijnlijk langer dan je zou denken. Wanneer de drugs uitgewerkt is, betekent het namelijk niet dat je meteen de weg op mag. De gemiddelde tijd dat je moet wachten voordat je weer mag rijden is afhankelijk van verschillende dingen, zoals lichaamsgewicht, kwaliteit van de drug en de mate waarin je gebruikt. Het is daarom nu nog onmogelijk om heel specifiek aan te geven wanneer iemand weer kan en mag rijden. Hieronder vind je per drug een inschatting wanneer je weer de weg op mag. Een nachtje blijven slapen is dus niet altijd genoeg...

    • XTC ➡ 16 tot 40 uur per dosis. Bij meerdere dosissen: 19 tot 58 uur
    • Speed ➡ 10 tot 20 uur bij eenmalig snuiven of roken. Bij slikken of injecteren: 15 tot 25 uur. Bij meerdere dosissen: 16 tot 40 uur
    • Cocaïne ➡ 4 uur. Bij zwaar gebruik en/of herhaaldelijk doseren: enkele uren langer
    • GHB ➡ 8 uur. Bij zware verslaving: altijd positief
    • Hasj/Wiet ➡ 6 tot 8 uur. Bij veel blowen veel langer dan 8 uur.
  • Mag ik autorijden wanneer ik een drug als medicatie gebruik?

    Nee. Wanneer je een medicijn gebruikt dat de rijvaardigheid beïnvloedt, mag je niet de weg op. Je bent dan strafbaar.

  • Wat zijn de gevolgen van het rijden onder invloed van harddrugs?

    ❌ Een boete tot €21.750

    ❌ Een gevangenisstraf van maximaal een jaar

    ❌ Je kan je rijbewijs kwijtraken. Soms moet je opnieuw rijexamen doen

    ❌ Onderzoek door een arts van minimaal €1200, die je zelf moet betalen

    ❌ Strafblad: je kan zonder een Verklaring Omtrent Gedrag niet elk beroep meer uitoefenen. Bye toekomstdroom om aan de slag te gaan als leraar, politieagent, advocaat of arts!

    ❌ Nadat je gepakt bent voor het rijden onder invloed kun je enkel nog één hele dure autoverzekering afsluiten. Andere verzekeringen accepteren je niet meer.

  • Hoe wordt drugsgebruik gemeten?

    De politie controleert op de weg of er met drugs op wordt gereden. Ze kunnen je vragen te stoppen als ze denken dat je drugs gebruikt hebt. Je moet dan meewerken aan een drugstest. Dat kan via een speekseltest of een test van je zicht, spraak en motoriek. Een speekseltest laat snel en eenvoudig zien of er drugs zijn gebruikt. Als uit de speekseltest of uit de test van je pupillen, spraak en motoriek blijkt dat je drugs hebt gebruikt, moet je meewerken aan een bloedonderzoek.

    Het bloedonderzoek laat zien hoeveel en welke drugs je in je lichaam hebt. Het afgenomen bloed stuurt de politie naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) of andere laboratoria in Nederland. Hier wordt onderzocht of en welke hoeveelheden er in het bloed zitten. Naar aanleiding van de uitkomst wordt je straf bepaalt.

  • Welke soorten drugs meet de speekseltester?

    De stoffen THC, cocaïne, amfetamine-achtige stoffen zoals xtc/mdma/speed, GHB/GBL en opiaten zoals morfine en heroïne kunnen door de speekseltest getraceerd worden.

  • Wat gebeurt er als de speekseltest positief is?

    Bij een positieve speekseltest volgt altijd een bloedonderzoek. Hier moet je verplicht aan meewerken. Op basis van de uitslag van het bloedonderzoek wordt de straf bepaald.

  • In welke verkeerssituaties kan de politie de speekseltest inzetten?

    Wanneer de politie denkt dat je drugs hebt gebruikt - bijvoorbeeld door je rijgedrag of uiterlijke kenmerken - mogen zij een speekseltest inzetten. 

  • Mag ik weigeren om mee te werken aan een speekseltest?

    Nee. Wanneer je van de politie een speekseltest moet doen ben je verplicht om mee te werken. Weiger je, dan kan een proces-verbaal worden opgemaakt. Een proces verbaal is een belangrijk document in een rechtszaak.

  • Is de speekseltest betrouwbaar?

    De speekseltest is zeer betrouwbaar, maar tegelijkertijd een voorlopig middel om te bepalen of (verder) bloedonderzoek nodig is.

  • Wat gebeurt er met de uitslag van het onderzoek?

    Zowel de uitslagen van de speekseltest als de test van zicht, spraak en motoriek, en de bloedanalyse worden opgenomen in het proces-verbaal dat de politie opstelt in het geval van rijden onder invloed. Op basis hiervan krijg je een passende straf.

  • Kun je de uitkomst van een drugstest beïnvloeden?

    Dat is niet mogelijk, ondanks ideeën dat je met behulp van bepaalde trucjes drugs sneller kan afbreken. Je lever zal het zelf moeten afbreken, en dat heeft tijd nodig.

  • Wat kun je doen als je het niet eens bent met de uitslag van het bloedonderzoek?

    Je hebt altijd het recht om een tegenonderzoek uit te laten voeren. Dit tegenonderzoek moet binnen twee weken na de bekendmaking van de uitslag zelf geregeld worden en ook zelf betaald worden. Daarnaast moet het laboratorium goedgekeurd zijn om dit onderzoek uit te voeren.

    Mocht uit het tegenonderzoek blijken dat het drugsgebruik lager was dan de toegestane (en wettelijk vastgestelde) grenswaarden, kan er door de rechter bepaald worden dat de kosten van het tegenonderzoek niet voor eigen rekening zijn. Is het onderzoek niet uitgevoerd in een goedgekeurd laboratorium, dan worden de kosten niet vergoed.

Heb je een andere vraag?

Stel 'm hier!

Check deze

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.