Geschreven door

TeamAlert

Jongerenorganisatie

Een op de vijf jonge mannen rijd wel eens met teveel alcohol op

  1. Home
  2. Blog
  3. Een op de vijf jonge mannen rijd wel eens met teveel alcohol op
15 december 2019 TeamAlert

Een op de vijf jonge mannen zegt in het afgelopen jaar wel eens auto te hebben gereden met meer alcohol op dan wettelijk is toegestaan. Dit blijkt uit onderzoek dat jongerenorganisatie TeamAlert heeft laten uitvoeren onder 1.500 jonge mannen. Niet veel meer gedronken hebben dan volgens de wet mag en omdat het een kort ritje betreft, zijn de voornaamste redenen om auto te rijden met meer alcohol op dan toegestaan is.

Een vijfde van de jonge mannen geeft aan dat hij in het afgelopen jaar wel eens met meer alcohol dan mag heeft gereden. 5% deed dit wekelijks, 16% deed dit minimaal maandelijks. De rest een enkele keer. De meest voorkomende situatie waarin overtreders autorijden onder invloed van meer alcohol dan wettelijk mag, is na bezoek aan vrienden. Een derde van de overtreders (35%) geeft aan dat het in hun omgeving normaal is om wel eens auto te rijden met meer alcohol op dan is toegestaan.

Bob tijdens de feestdagen? Zeg het hardop!
De BOB-campagne is deze week van start gegaan om ook te benadrukken dat bestuurders tijdens de feestdagen zich aan de alcohollimieten houden. Ook uit dit onderzoek blijkt dat tijdens de feestdagen met meer alcohol op wordt gereden dan is toegestaan. Van de overtreders geven ongeveer drie op de tien aan in het afgelopen jaar wel eens op een feestdag (bijvoorbeeld kerst, Koningsdag, oud- of nieuwjaarsdag) te hebben autogereden met meer alcohol op dan wettelijk is toegestaan. Om je te wapenen tegen dit soort verleidingen is er een handige oplossing: Zeg aan het begin van de avond tegen de vrienden met wie je bent dat je de Bob bent. Dan maak je het lekker duidelijk dat je geen alcohol wilt drinken. Zo wordt het makkelijker om Bob te blijven. Daar kun je mee thuiskomen!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.