Pixabay - afleiding - Iphone 2.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Luna Jacobs

3 redenen waarom je moet minderen met je telefoon

Afleiding… Wie heeft daar nou geen last van? Elke ochtend als ik in de bus zit, zie ik precies hetzelfde gebeuren: mensen die in de ochtend met haast in hun auto stappen en toch nog even dat laatste berichtje aftypen (zelfs als ze al aan het rijden zijn), jongeren die op de fiets of scooter zitten en een ander liedje nog willen opzoeken en zelfs ouders die, terwijl ze hun kinderen naar school brengen, hun boodschappenlijst aftypen naar hun partner.

Als je aan mij nu zou vragen wat mijn grootste afleiding is, zou ik zeggen dat het ook mijn telefoon is. Als ik onderweg naar mijn bus loop, ben ik opzoek naar nieuwe liedjes. Zit ik in de bus dan scroll ik door mijn social media en dat doe ik ook op de terugweg. Tijdens werk, school of stage kijk ik gelijk op mijn telefoon als ik een berichtje binnen krijg en reageer ik meestal. Soms als het wat rustiger is dan scroll ik weer even door mijn social media en dit gebeurt dus elke dag. Best heftig als je het zo bekijkt. Als je ziet hoe verslavend en afleidend een telefoon is.

Waarom we moeten minderen met onze telefoon

Als ik aan mensen vraag wat hun grootste afleiding is in het dagelijks leven zegt iedereen gelijk ‘social media’. Maar waarom moeten we minderen met social media? Is het zo erg om afgeleid zijn? Ten eerste door social media wordt je sociale leven daarbuiten slechter. Je ziet elkaar minder, omdat je vooral via je telefoon met elkaar contact hebt. Ten tweede wordt ook je slaapritme slechter door social media. Vaak zitten we nog tot laat op social media, terwijl we eigenlijk al moeten slapen. Slecht slapen heeft weer invloed op je concentratie en je gezondheid. Tenslotte zie je zoveel mooie dingen van de wereld niet als je de hele dag met je neus op je telefoon gedrukt zit. In de bus kan je ook een gesprek aangaan met anderen en als je een keer geen muziek luistert, kan je buiten de vogels horen fluiten.

Wat doe ik hiertegen?

Wat ik probeer te doen om minder op mijn telefoon te zitten, is om mijn telefoon op 'niet storen’ te zetten. Verder heb ik ook minder vaak mijn internet buiten aan, zodat ik minder afgeleid ben door mijn telefoon (dat voorkomt ook veel ongelukken als iedereen dat zou doen). Wat ik verder doe is mijn meldingen uitzetten voor bepaalde sociale media, zodat ik die niet binnen zie komen, behalve als ik pas op de app zelf zit. Ik hoop dat deze tips jou ook zullen helpen!

Deze blog is geschreven door gastblogger Luna Jacobs. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon

Share dit!