beer-2689537_1280.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Luna Wierenga

3 tips om de verleiding van alcohol en drugs te weerstaan

Stel je voor: je bent als minderjarige op een feestje en het is erg gezellig. Eén van de mensen die je zojuist hebt leren kennen, bied je een biertje aan. Meerdere mensen drinken bier, dus wat doe je? Uit onderzoek van de Alcoholpoli is groepsdruk een grote reden voor alcoholgebruik onder minderjarigen. Hier zijn drie tips om de verleidingen van alcohol en drugs te kunnen weerstaan.

1. Maak duidelijke afspraken

Praat er met je ouders over! Zo weet je wat hun verwachtingen en ideeën zijn omtrent het onderwerp alcohol en drugs. Misschien delen ze zelfs wel wat van hun ervaringen die zij in het verleden hebben meegemaakt. Zorg dat je het vertrouwen wint door je verantwoordelijk op te stellen en eerlijk te zijn. Als je deze verwachtingen en eventuele afspraken in je achterhoofd houdt, zal het makkelijker zijn om te weigeren.

2. Praat erover met je vrienden

Als je er met je vrienden over praat, ga je groepsdruk tegen. Je vrienden zullen veel minder druk op je leggen wanneer ze weten dat jij gewoon niet wilt drinken voor je 18e jaar. Je krijgt er waarschijnlijk ook nog eens veel respect voor dat je zo stevig in je schoenen staat! Als jij en je vrienden van elkaar weten dat jullie (nog) niet willen drinken, kunnen jullie ook elkaar helpen.

3. Zoek de voordelen op

Als je voor jezelf een keer hebt opgezocht hoe schadelijk het is om voor je 18e jaar te drinken, kun je dat onthouden. Elke keer als je in de verleiding komt, kun je hier aan denken. Bijvoorbeeld: "Ik ga niks drinken, alcohol zorgt voor geheugenverlies en ik wil mij morgen dit leuke feestje nog kunnen herinneren" of "Ik ga niks drinken, alcohol is namelijk slecht voor de ontwikkeling van je hersenen en ik wil aan het eind van het jaar graag slagen voor mijn eindexamen". Dit geeft je meer wilskracht om de verleidingen te weerstaan.

Deze blog is geschreven door Luna Wierenga. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon.