purse-3548021_1280.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Isjah Stuifzand

3 tips om je schulden binnen no-time af te lossen

Vroeger dacht ik altijd dat schulden iets was waar alleen oude mensen mee te maken kregen. Tot ik op 16-jarige leeftijd zelf in de schulden terecht kwam. Niet bij de Belastingdienst of bij een woningbouwvereniging, maar wel bij mijn eigen ouders. Dit kwam door mijn extreem hoge telefoonrekeningen en treinritjes naar verre steden.

Veel jongeren komen in de schulden bij hun ouders, omdat ze nooit goed hebben leren omgaan met geld. Toen ik ongeveer 14 jaar was, kreeg ik een eigen rekening en daar was ik blij mee. Eindelijk had ik ook een pinpas! Hoe langer ik mijn rekening had, hoe minder overzichtelijk mijn uitgaven werden. Met een jongerenrekening kun je niet rood staan, dus dat was het probleem niet. Het probleem was dat ik geld uitgaf wat ik helemaal niet had. Een half jaar geleden nam ik een nieuw telefoonabonnement. Met dit abonnement kon ik in één maand 100 minuten bellen. Dat lijkt veel, maar niet voor iemand die veel belt. Daarnaast had ik nog een vriendje in de buurt van Groningen, terwijl ik zelf uit Hengelo kom. Ik had een OV-chipkaart waarmee ik op één specifiek traject gratis kon reizen. Dat was tussen Almelo en Enschede. Alles wat ik daarbuiten reisde, betaalde ik achteraf. Ik belde soms wel 50 euro buiten mijn bundel en de reiskosten konden oplopen tot wel 75 euro per maand!

Schulden aflossen is iets wat ik wel twee of drie keer heb moeten doen, omdat ik telkens weer opnieuw geld uitgaf dat ik niet had. Het niet hebben van het geld gaf me heel veel stress. Bijna elke dag kreeg ik een preek van mijn ouders of de woonbegeleiding, over dat ik niet zoveel geld moest uitgeven. Ik kreeg zoveel stress dat ik enorm terugviel in mijn depressie en zelfs vijf kilo gewicht verloor. Een hele tijd lang heb ik niks uitgegeven en heb ik de relatie met mijn ex stopgezet (hij betaalde overigens niet mee aan de ritjes naar zijn huis). Door al mijn zak- en kleedgeld bij elkaar te schrapen, is het me uiteindelijk gelukt om alles af te betalen. Met als gevolg dat ik geen nieuwe kleding of schoenen meer kon kopen en er was al helemaal geen geld voor uitgaan. Een paar tips om binnen no-time je schulden af te lossen:

1. Zoek een bijbaantje

Hoe je het ook went of keert, als je geen bijbaantje hebt en niet veel zakgeld krijgt, is het moeilijk om iets af te betalen. Ik ben daarom gaan werken bij de supermarkt bij mij in de buurt. Het betaald niet geweldig, maar wel genoeg om rond te komen.

2. Wijzig je Telefoonbundel

Door mijn telefoonbundel te wijzigen voor een euro meer in de maand, kan ik nu onbeperkt bellen. Super handig voor als ik naar feestjes of festivals ga, daar raak ik namelijk altijd iedereen kwijt...

3. Ga een Kasboek bijhouden
Samen met mijn mentor houd ik nu een kasboek bij om overzicht te houden wat erin en eruit gaat. Dit doe ik per categorie, maar ook in totalen. Hierdoor kwam ik erachter dat ik per maand wel meer dan 50 euro aan eten uitgaf, terwijl het hele tijd maar bedragen van een paar euro waren. Door mijn kasboek kon ik elke maand kijken hoeveel ik uit kon geven, hierdoor ben ik ook minder uit gaan geven.

Met deze tips en met mijn verhaal heb jij hopelijk binnen no-time je schulden afgelost en kan je weer lekker gaan shoppen met je vrienden!

Deze blog is geschreven door gastblogger Isjah Stuifzand. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon

Share dit!