Fietsbel - veilig fietsgedrag.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Sarona van den Ancker

5 dingen waar jij je sowieso aan ergert op de fiets

Je maakt wat mee tijdens je dagelijkse fietstochten, dit kan soms voor de nodige frustratie zorgen. Want snappen sommige andere fietsers nou echt niet dat je aan de kant moet gaan als je belt? En dan heb ik nog niet eens over het weer gesproken, want het lijkt wel of je altijd tegenwind hebt net op de dag dat je haar zo goed zit. In deze blog neem ik je mee in de meest herkenbare irritaties die we waarschijnlijk allemaal wel eens meegemaakt hebben op de fiets.

#1 De onvermijdelijke inhaalcompetitie

Dit ongemakkelijke moment heb je ongetwijfeld wel eens meegemaakt. Je hebt vanuit de verte al een fietser op het oog. Je komt steeds dichterbij, maar de fietser rijdt eigenlijk net te hard om in te halen. Je wilt geen stalker lijken en er de hele tijd op zo’n creepy afstand achterblijven, dus je besluit toch de inhaalslag te wagen. Helemaal bezweet en buitenadem is het je gelukt om de fietser in te halen. Je probeert in een rustig tempo je weg te vervolgen, maar tot je grote verbazing zie je dezelfde fietser in je ooghoek steeds dichterbij komen. Het lijkt wel of hij of zij expres harder is gaan fietsen. Je probeert je tempo nog een beetje aan te houden, maar de fietser haalt nu jou in. Het vervelendste?! De fietser besluit om na zijn inhaalmanoeuvre weer op een slakkentempo verder te fietsen. Je vind het awkward om hem nu wederom weer in te gaan halen, je hoopt maar dat jij of die fietser snel moet afslaan.

#2 Het weer

Fietsen kan heerlijk zijn, even frisse lucht opsnuiven in de buitenlucht en daarnaast ben je ook nog eens sportief bezig. Je hebt echter van die weken dat het weer in Nederland niet optimaal is voor een fietstochtje. Voor je gevoel regent het de hele week non-stop en arriveer je elke ochtend weer zeiknat op school, je werk of een afspraak. Al die moeite voor niks, toen jij je vanochtend een beetje degelijk probeerde klaar te maken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de wind. Heb je net een good hair day, dan is de wind geneigd om daar heel snel een eind aan te maken. Zodra je op de fiets zit blaast er een tornado tegen je gezicht en va va voom daar gaat je perfect gestylde haar. Nogmaals al die moeite voor niks.

#3 Fietsenrekken

De beruchte fietsenstallingen. Je komt ze overal tegen; op stations, schoolpleinen, of in de stad. Het lijkt wel of die fietsenrekken altijd vol zijn. Het terugvinden van je fiets is dan ook een flinke opgave, want waar had je hem vanochtend ook al weer neergezet? Overigens komt het ook vaak voor dat sommige mensen je fiets doodleuk van plek verstallen, terwijl jij toch zeker wist dat je fiets daar niet stond.

#4 Mensen die niet aan de kant gaan als je belt

Ughhh dit kan zo vervelend zijn soms. Je hebt haast en belt vanaf een gepaste afstand om je voorganger in te halen, maar de fietser gaat gewoon niet aan de kant. Je probeert niet heel ongeduldig over te komen, maar je rinkelt toch nog een stuk of tien keer je bel. Nog steeds is eer geen enige vorm van actie te ontdekken. Je besluit uiteindelijk maar om half door de berm de fietser in te halen.

#5 Mensen die naar je schreeuwen

Je fietst gewoon rustig totdat je opeens geschreeuw aan de overkant van de weg vandaan hoort komen. Vaak is het een groepje jongeren en eigenlijk heb je geen idee wat ze nou precies zeggen. In dit soort situaties is het gewoon het beste om het te negeren of gewoon vriendelijk terug te lachen. 

Dit waren mijn meest voorkomende frustraties op de fiets, herkende je één of meer van deze situaties? Of misschien heb je zelf nog wel gekkere situaties meegemaakt, wat er is geen dag hetzelfde op de fiets!  

Deze blog is geschreven door gastblogger Sarona van den Ancker. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon

Share dit!