school-1974369_1280.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Quiam Elmazari

5 handige tips voor de brugklas

Je kent het wel: de brugklas. Iedereen moet erheen in het leven. Onzekerheid, de puberteit, kledingstijl en 'knap' zijn. Daar gaat het allemaal om in de brugklas. Althans, zo lijkt het. Daarom hier een paar handige tips voor de brugklas! 

1. zet je onzekerheid op zij

Wees niet bang voor de mening van anderen. Wees lekker jezelf, want iedereen is mooi op zijn of haar eigen manier. Natuurlijk is de één wat voller dan de ander en de ander iets dunner, maar dat geeft niet want... Niemand is perfect!

2. Schaam je niet voor de kleding die jij mooi vindt

Toen ik naar de eerste klas ging, zag ik dat iedereen hetzelfde droeg: een broek met een t-shirt. Ik was één van de weinige meisjes die wel eens jurkjes droeg. Op het begin vonden mensen dit 'kinderachtig', maar na ongeveer vijf weken had bijna de helft van de klas een jurk aan. Dus schaam je niet!

3. Je hoeft echt niet altijd merkkleding te dragen

Bij mij in de klas worden veel merken gedragen. Terwijl ik soms jurkjes bij de Primark koop... Tuurlijk is het niet erg om merkkleding te hebben, maar een merk is een merk. Je kunt veel beter een mooi shirtje van €5,- hebben, dan een lelijk shirtje van €30,-. Dus: wees niet bang voor merkloze kleding! Trek het gewoon aan. 

4. Behandel je Puistjes

Iedereen heeft er wel eens last van: puistjes! Hartstikke vervelend en iritant natuurlijk, maar je moet het ermee doen. Ik had en heb nu nog steeds puistjes. Tegen de puistjes gebruikte ik eerst maskertjes en dat soort dingen, maar nu zorg ik er gewoon voor dat mijn gezicht goed schoon is. Dat doe ik door een face wash te gebruiken, maar je kunt nog een paar dingen doen om je gezicht goed schoon te houden:

  • Was je gezicht iedere ochtend
  • Gebruik iedere avond voor het slapen een face wash
  • Gebruik geen (of niet teveel) make-up
  • Gebruik een gezichtscrème dat bij jouw huid past
  • Gebruik niet iedere dag een gezichtsmasker
5. Vergelijk jezelf niet met anderen

Stel: jij vindt iemand leuk, maar die persoon vindt iemand anders al leuk. De kans is groot dat je er dan van alles aan probeert te doen om ook op die persoon te lijken. Tip: doe dat niet! Je wilt natuurlijk geen kloon worden van iemand... Ik had er namelijk ook last van dat ik mezelf lelijk vond. Ik wilde dolgraag bij de rest horen, maar we zijn nu twee jaar verder en als ik nu terugkijk op die tijd denk ik oprecht 'waarom vond ik dat lelijk?' of 'waarom voelde ik me zo onzeker?'. Nu voel ik me niet meer zo onzeker en straal ik dat ook uit. Toch durf ik vaak niks te doen als ik bijvoorbeeld een knappe jongen zie. Daar heb ik achteraf dan toch spijt van. Dus zet je over je onzekerheid heen en zet gewoon de eerste stap als je iemand leuk vindt! Maak vrienden en leer mensen beter kennen!

Deze blog is geschreven door gastblogger Quiam Elmazari. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon

Share dit!