Pixabay - smartphone.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Ouiam Elmazari

5 redenen waarom je niet moet appen op de fiets

Sinds deze maand is het verboden om je telefoon vast te houden op de fiets. Ik geef je vandaag de vijf belangrijkste redenen waarom je je moet houden aan dit verbod.

Reden 1: Boete

Er is een nieuwe wet aangenomen. Namelijk dat als je telefoon vasthoudt in je hand tijdens het fietsen je een boete kan krijgen. Dit geldt voor alle elektronische apparaten. De boete is behoorlijk hoog: namelijk 95 euro. Dus oppassen maar. Ook al wil je alleen maar een ander liedje opzetten of perse dat ene appje beantwoorden: het mag niet. Dus doe het dan ook niet stiekem.

Reden 2: Ongelukken

Als je je telefoon op de fiets gebruikt, kan je niet goed opletten. Dus als er bijvoorbeeld een auto door rood rijdt kan je die niet op tijd zien of ontwijken. Daarnaast ben je ook afgeleid door je telefoon. Misschien rijd je doordat je je aandacht op je telefoon hebt wel zelf door de rood of zie je iets niet midden op de weg liggen. Dus houd je ogen op de weg, want ongelukken zitten in een kleine hoek.

Reden 3: Schade

Het kan ook zijn dat jou niks overkomt. Maar jouw telefoon wel. Die kan bijvoorbeeld uit je handen vallen. En telefoons zijn niet bepaald goedkoop. Of het kan ook bijvoorbeeld zijn dat je oortjes uitvallen en dat die tussen de spaken van je fiets komen. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Reden 4: Concentratie

Het kan ook zijn dat je echt geconcentreerd bent op een appje dat je niet meer oplet. Daardoor kan je omvallen, verkeerd rijden of je verstappen.

Reden 5: controle

Als je je telefoon in je hand hebt, heb je geen twee handen aan het stuur. Hierdoor heb je minder controle over je voertuig. Ook ga je vaak slingeren en een stuk langzamer fietsen als jij je fiets en je telefoon tegelijkertijd gebruikt.

Ik hoop dat deze redenen jou ook overtuigen om te stoppen met je telefoon vast te houden tijdens het fietsen. 

Deze blog is geschreven door gastblogger Ouiam Elmazari. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon

Share dit!