TeamAlert - Geldzaken- Your Message Money.jpg (1)
Jongeren aan het woord Gastblog van Sarona van den Ancker

5 tips voor als je op je monnie zit!

Zie jij voor het einde van de maand je bankrekening steeds meer richting de rode cijfers gaan? Ga jij op pay day helemaal los en spendeer jij je volledige salaris aan dat ene leuke truitje of die nieuwe game? Of heb je deze maand teveel feestjes waar je niet met lege handen aan wilt komen? Misschien komen de volgende tips dan van pas om je financiële zaken iets beter op orde te krijgen, zodat je er aan het einde van de maand net iets relaxter bij zit.

1. Zet je salaris meteen apart

Voor degene die zich wekelijks in het zweet werken, is het wel zo leuk als er nog enig resultaat voor al dat zwoegen terug te zien is. Een handige tip is om je salaris op een veilige plek te bewaren. Heb je bijvoorbeeld een spaarrekening? Maak dan direct je volledige salaris, of een deel ervan, naar je spaarrekening over. Op deze manier geef je minder snel geld uit en zie je het bedrag maandelijks groeien op je spaarrekening. Het is een kleine moeite en het zal je veel opleveren!

2. Betaal zoveel mogelijk contant

Wanneer je een avondje gaat stappen, een dagje gaat winkelen of met vrienden hebt afgesproken, zorg er dan voor dat je altijd zo veel mogelijk contant betaalt. Op deze manier zie je daadwerkelijk hoeveel geld je uitgeeft. Door het visueel te maken, zal je de volgende keer beter nadenken voordat je weer een euro uitgeeft. Tegenwoordig wordt het ons namelijk wel heel aantrekkelijk gemaakt om met geld te smijten door de mogelijkheid om contactloos te betalen. 

3. Zet je limiet voor contactloos betalen zo laag mogelijk

Zoals hierboven al genoemd, helpt de mogelijkheid om contactloos te betalen niet echt mee om op de centjes te letten. Pas het limiet daarom aan (het liefst zo laag mogelijk!). Via online bankieren kan je bij instellingen je voorkeuren aangeven, waaronder het maximale bedrag voor contactloos betalen. Door het limiet zo laag mogelijk te zetten, word je eerder met je neus op de feiten gedrukt wanneer je geld aan het spenden bent. Elke keer dat je je pincode moet invoeren, is dit een reminder aan hoeveel monneys je tot nu eigenlijk al gespendeerd hebt. Gewoon een tip vanuit eigen ervaring!

4. Neem je eigen eten en drinken mee naar school of werk

Onbewust koop je misschien vaker dan je denkt een broodje of snack in de kantine op school of onderweg op het station. Je denkt misschien dat zo'n klein bedrag niet zoveel uitmaakt, maar aan het eind van de week heb je er onbewust toch heel wat geld doorheen gejaagd. Probeer de volgende keer de geur van croissantjes, koffie en tosti's te weerstaan! Je bankrekening zal het in ieder geval leuk vinden. Wil je jezelf toch zo nu en dan trakteren op iets lekkers? Dan kun je beter iets uit de automaat halen, dat is vaak een stuk goedkoper. 

5. Ga op zoek naar kortingskrakers

Ga op zoek naar acties, kortingsbonnen en afgeprijsde artikelen. Maak er een persoonlijke challenge van om zo goedkoop mogelijk producten aan te schaffen. Via Instagram en Facebook kom je genoeg advertenties tegen die scherpe prijzen en acties aanbieden, maak daar gebruik van! Natuurlijk kan je ook ouderwets de folders doorbladeren of in de winkel op zoek gaan naar aanbiedingen. Daarnaast zou je een klantenpas kunnen aanschaffen van een winkel waar je vaak komt. Je zult waarschijnlijk heel wat aankopen moeten doen voordat je er daadwerkelijk iets aan hebt, maar wie weet wat voor leuke korting je krijgt! Kijk wel even goed of de acties daadwerkelijk de moeite waard zijn. Je wilt er niet achteraf achter komen dat je te veel betaalt hebt…

Dit waren een aantal tips om bewuster om te gaan met het uitgeven van geld, ik hoop dat je er iets aan hebt en wie weet heb je volgende maand wel bakken met geld over!

Deze blog is geschreven door Sarona van den Ancker. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon.

Tip: Neem wat extra tijd om je lunch klaar te maken. Op internet zijn genoeg lekkere recepten te vinden om jouw lunch iets te pimpen. Zo lijkt het net of jouw broodje regelrecht uit de kantine komt!
Sarona 14 jaar
Share dit!

Meer nieuws?

Lees hier meer interessante items!