bicycle-1839005_1280.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Jillian Bruggen

Alles wat je moet weten over fietsverlichting

Iedereen weet dat licht op je fiets belangrijk is maar niet iedereen heeft fietsverlichting of verlichting die aan de regels voldoen en goed is. Wat zijn die regels dan? En waarom is het zo belangrijk? Hieronder vind je een paar van die regels en waarom het zo belangrijk is!

Waarom is het belangrijk?

Ruim 36% van de fietsers in Nederland fietst met onvoldoende verlichting. In de herfst en in de winter is het ‘s morgens nog donker en het wordt ook sneller donker in de avond. Door toch nog goed zichtbaar te blijven voor andere mensen, heb je dus fietsverlichting nodig! Het klinkt logisch, maar als je dat niet hebt, is het lastig voor anderen om jou te zien en jij kan zelf ook minder zien op de weg. Daardoor gebeuren er ongelukken en breng je eigenlijk jezelf andere bestuurders in gevaar.

Dag van de fietsverlichting

Er is zelfs een speciale dag voor fietsverlichting, omdat het zo belangrijk is. De dag vond dit jaar plaats op 28 oktober. Een gezamenlijk moment om het belang van fietsverlichting voor de verkeersveiligheid extra te belichten Op deze dag zijn er in het hele land verschillende acties die fietsers nog alerter moeten maken op hun fietsverlichting en het onderwerp iets meer in de spotlights zetten.  

Ongelukken

Er komen jaarlijks zo’n 150 tot 200 mensen om door een ongeluk op de fiets. De kans op een ongeluk in het donker op de fiets is groter dan in het licht, dat staat vast. Daarom moet je veilig zijn op de fiets met onder andere goede fietsverlichting!

Regels voor fietsverlichting

Er zijn bepaalde regels voor je fietsverlichting waar je je aan moet houden:
1. Je mag losse lampjes gebruiken, alleen mogen die niet te veel bewegen of bedekt zijn.
2. De kleur van de lamp die voorop je fiets zit moet geel of wit zijn. Zo weten bestuurders dat het de voorkant van de fiets is. 
3. De kleur van de achterste lamp moet rood zijn. Zo weten bestuurders dat het de achterkant van de fiets is. 
4. De lampjes moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen.
5. De fietsverlichting moet goed zichtbaar zijn en mogen niet knipperen, want dan is de snelheid en de afstand moeilijker in te schatten.

Deze blog is geschreven door gastblogger Jillian Bruggen. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon

Share dit!