Pixabay - bike + hond.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Jessy Zuidema

Deze 3 gevaarlijke verkeerssituaties herken jij vast

Natuurlijk denk je nu, dat ik vind dat jij je voorbeeldig in verkeer moet gedragen. Ik ga je in deze blog echt niet vertellen dat je je telefoon in je broekzak moet laten, want dit weet je zo onderhand wel. Ik weet als geen ander dat je nog zo veilig kunt fietsen, maar er alsnog onveilige situaties kunnen voorkomen. Daarom wil ik je in deze blog een paar tips geven, zodat je toch veilig kan fietsen ook al doen anderen om je heen dit niet.

Een grote groep

Als jij met je vrienden ergens naar toe gaat fiets je vaak in een grote groep. Dit is geen probleem voor jou natuurlijk als jij je netjes gedraagt.

Soms komt het voor dat je vrienden gek aan het doen zijn en jij even niet meer weet wat je er mee aan moet, omdat jij niet wilt vallen. Mijn tip is laat de mensen die gek willen doen achter je fietsen en niet voor je. Als ze voor je fietsen is de kans groter dat jij tegen hun aanbotst.

Probeer er ook voor te zorgen dat je niet met iedereen naast elkaar fietst. De kans dat je aangereden wordt is dan een stuk kleiner, op deze manier is fietsen voor iedereen veiliger. Probeer ook te melden als je ineens moet remmen, zodat niemand op elkaar botst.

Auto’s

Jij kunt je natuurlijk voorbeeldig gedragen in het verkeer, maar sommige auto’s lappen de verkeersregels aan hun laars. Ze rijden te hard, ze remmen niet en kijken niet uit.

Als jij een auto ziet aankomen waarvan jij denkt dit klopt niet helemaal: ga even stil staan op de stoep en ga weer verder als de auto voorbij is, zo voorkom je dat je misschien wel aangereden wordt. Als je niet kunt stil staan, rij dan zo dicht mogelijk langs de kant van de weg en houd de auto goed in de gaten, zodat je op tijd kunt uitwijken als dit nodig is.

Dieren

Heel vaak hoor ik mensen tips geven over het veilig fietsen, maar ik hoor nooit iemand praten over alle dieren die je kunt tegen komen op de weg. De kat van de buren die bijvoorbeeld ineens de straat over steekt of een ontsnapte hond van het asiel: het kan allemaal.

Als de kat spontaan de weg oversteekt kun je hier natuurlijk niet zoveel aan doen. Het enige wat jij kunt doen is remmen en de kat over laten steken. Met een hond zit dit natuurlijk wel even iets anders, een hond hoort niet alleen op straat te lopen. Als jij een loslopende hond tegen komt, ga er niet direct op af. Je weet natuurlijk niet of de hond bijt. Bel de dierenambulance en meld dat er een hond losloopt. Op deze manier kun jij veilig verder fietsen en heb je gelijk ook wat goeds, maar ook de hond komt weer op zijn plekje terecht waar hij hoort.

Deze blog is geschreven door gastblogger Jessy Zuidema. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon

Share dit!