sport-2260736_1280.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Sanne Spaan

Dit doen pre-workouts echt met je lichaam!

Het is een trend. Pre-workouts gebruiken voor het trainen. Ik heb het zelf ook gebruikt toen ik net begon met sporten. In het begin vond ik het geweldig, het was net alsof ik non-stop energie had en ik kon opeens zwaarder trainen dan normaal. Toch begon ik al snel hele aparte dingen te merken... Ik kreeg dingen als hartkloppingen en tintelingen in mijn gezicht. Toen ik dat merkte wist ik dat het tijd was om te stoppen. Nu ben ik al bijna een jaar verder en is een gespierd lichaam hebben een trend geworden. Mede daardoor is de verkoop van pre-workouts ook toegenomen. De vraag is: is een pre-workout eigenlijk wel zo onschuldig als iedereen zegt dat het is? Ik ben voor jullie op onderzoek gegaan en dit is wat ik heb gevonden!

De pre-workout booster neem je voordat je gaat trainen, zodat je er keihard tegenaan kan gaan. Dit doen die stoffen met je lichaam: er zitten aminozuren in die ervoor zorgen dat je bloedvaten wat open gaan staan en je een betere doorbloeding krijgt. Verder zit er cafeïne in die ervoor zorgt dat je scherp en alert blijft en het stimuleert de vetverbranding. Creatine zorgt voor extra explosieve spierkracht, waardoor je zwaarder kan trainen dan normaal. Er zitten ook andere stoffen in zoals citruline en beta-alanine die ervoor zorgen dat je huid gaat tintelen.

Veel van deze stoffen kennen we gewoon, ze zitten bijvoorbeeld ook in je koffie. Toch krijg je bij pre-workouts veel meer binnen, denk aan zeven kopjes espresso gemiddeld. Deze hoeveelheden kunnen serieuze gevolgen hebben. Daarnaast zit er een stof in genaamd DMAA en deze is illegaal. Dit komt omdat er, helaas, weinig onderzoek is gedaan naar DMAA. Dus we weten niet welke gevolgen dit op lange termijn voor je hart en bloedvaten heeft. DMAA staat bij pre-workouts meestal onder de schuilnaam geranamine, geranium-olie of DMHA. Deze stoffen verkleinen je bloedvaten, verhogen je bloeddruk en hartslag en vergroten je longinhoud. Hierdoor raak je in een soort hyper focus. Wat we wél weten is dat combinatiegebruik van DMAA met alcohol ernstige gevolgen kan hebben. Er zijn zelfs al mensen overleden die hieraan gekoppeld zijn. 

Heel vaak zitten er stoffen in pre-workouts die niet op de verpakking zijn vermeld. Als er een stofje wordt gevonden dat illegaal is, wordt dat vermeld. Helaas voor ons lopen de dealers altijd een stapje voor door er een stof in te doen dat er erg op lijkt, maar nog niet op de lijst van verboden middelen staat.

Gebruik dus niet teveel pre-workouts, want deze zijn niet zo onschuldig als ze in eerste instantie lijken. Wil je nou toch een pre-workout gebruiken? Dan heb ik hier wat tips:

1. Vermijd het stofje DMAA
2. Begin pas met gebruiken na 6 maanden
3. Gebruik het niet vaker dan twee keer per week

Deze blog is geschreven door gastblogger Sanne Spaan. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon

Share dit!