blackboard-chairs-chalk-159844.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Floor van der Werf

Dit is hoe je telefoongebruik combineert met schoolwerk

Tegenwoordig heeft iedereen het: een telefoon. Vanaf een bepaalde leeftijd word je zelfs raar aangekeken als je het niet hebt. Je kunt er ook haast niet meer onderuit komen, want je rooster staat op je telefoon en mensen kunnen je ermee bereiken. Heel chill dus allemaal. Zelf ken ik de verleiding ook. Ik kijk soms ook even op mijn telefoon tijdens de les. Dat ‘even’ slaat al snel om in meer. Je vindt je telefoon eigenlijk veel leuker dan die saaie les, dus je gaat maar eens iemand appen. Zo heb je al gauw de les gemist en heb je vlak voor je toets weer spijt van dat ene goede gesprek op WhatsApp. Ik geef je tips hoe je telefoongebruik combineert met schoolwerk. 

Meldingloos leven

Je telefoon zorgt niet alleen voor afleiding tijdens de les. Het zorgt ook geheid voor afleiding tijdens het maken van je huiswerk óf tijdens het leren. Je krijgt een melding en je telefoon licht op. Duh, jij pakt je telefoon op, want je wilt een reactie geven op diegene die de melding liet komen. Ineens zie je nog meer interessante meldingen en apps voorbij komen, want ja, alles is op dat moment beter dan schoolwerk. Toch is dat erg vervelend. Je aandacht voor je schoolwerk is weg en je vergeet dus veel sneller de stof. Eigenlijk zit je dat huis- of leerwerk dan voor niks te doen, dat is zonde! Daarom heb ik een tip voor dit probleem. Het klinkt misschien wat voor de hand liggend en simpel, maar het is makkelijk toepasbaar. Zet je meldingen uit. Als je je meldingen uit zet krijg je ze niet meer te zien op je scherm. Je telefoon licht dus minder vaak op waardoor je hem minder vaak oppakt. Ik doe dit zelf al heel lang en het zorgt voor minder afleiding en tijdverspilling!

Zangkunsten en Franse woordjes

Een andere vorm van afleiding die je op je telefoon vast hebt is Spotify of een andere muziekapp. Ik denk altijd dat ik juist beter leer als ik muziek luister. Ik zit dan in een goede vibe en dan gaat het stampen van die rotwoordjes een stuk beter. Mijn ouders zeggen alleen wel: “ben je nu aan het leren en zingen tegelijk?”. Ja, ik zing en leer tegelijk. Dat zorgt bij mij niet voor afleiding. Mijn ouders denken dat het helemaal niet bevorderend is voor het op lange termijn onthouden van de woordjes. Ergens geef ik ze misschien gelijk. Je aandacht zit namelijk niet alleen bij de woordjes, maar ook bij de tekst van het liedje. Dit is dus ook een vorm van afleiding. De enige oplossing die ik daarvoor kan bedenken en die ook nog eens werkt, is klassieke muziek opzetten. Deze muziek heeft geen tekst en werkt vaak rustgevend, goed voor het leren dus!

Dus…

Een telefoon is leuk en handig. Dit zorgt ervoor dat je hem veel wilt gebruiken. Het nadeel hiervan is dat je makkelijk afgeleid raakt en dit je schoolprestaties kan beïnvloeden. Daarom wil ik één ding duidelijk maken: bescherm jezelf tegen die afleiding! Zet de meldingen van je mobiel uit als je aan school werkt en luister naar klassieke muziek als dat je helpt. Op deze manier haal je betere cijfers en kick je wat af van je telefoonverslaving. En ohja, je ouders zullen het ook vast waarderen 😉. 

Deel deze blog!