blog gezonde leefstijl.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Sarona van den Acker

Dit is waarom straalbezopen fietsen niet het beste idee is

Het is zaterdagavond en je fietst terug van een feestje. Je komt erachter dat je net een glaasje te veel hebt gedronken. Je denkt: ‘Gelukkig ben ik op de fiets, want ik had nu niet meer mogen autorijden. Als ik aangehouden zou worden, dan had ik een fikse boete kunnen krijgen en misschien maak ik wel een ongeluk.’ We weten allemaal dat je als beginnend bestuurder geen druppel alcohol mag drinken of je kan je rijbewijs al kwijtraken! Maar hoe zit dat eigenlijk op de fiets, zijn die regels daar ook van toepassing?

HET EFFECT VAN ALCOHOL

Uit onderzoek blijkt dat de invloed van alcohol niet mild is. Het heeft groot effect op je reactievermogen. Je reflex is een stuk minder, omdat de alcohol een verdovende werking heeft op je hersenen. Dit betekent dat je minder snel en goed kan anticiperen op situaties, dus ook in het verkeer! Daarnaast heb je minder controle over je arm- en beenspieren, hierdoor kan je minder adequaat reageren. Misschien heb je het zelf eens meegemaakt, maar zodra je alcohol hebt genuttigd ga je heel strak voor je uit kijken. Zelfs zo erg, dat je bijna het gevoel hebt alsof je in een tunnel zit. In het verkeer kan dit zorgen voor gevaarlijke situaties. Je bent minder geneigd om naar links en rechts te kijken en je hebt minder zicht op wat er om je heen gebeurt. Een bijkomend gevolg van alcohol, wat het deelnemen aan het verkeer nog gevaarlijker maakt, is dat je een suf gevoel krijgt en een verminderde concentratie hebt. Dit kan juist in rustige verkeersituaties voor grote gevaren zorgen. Als er weinig verkeerdeelnemers zijn, ben je sneller geneigd om minder voorzichtig te doen, omdat er geen gevaar te ontdekken is. Juist op dit soort momenten kunnen er ongelukken ontstaan en dit wordt nog eens versterkt op het moment dat je alcohol hebt genuttigd.

HOE ZIT DAT EIGENLIJK MET ALCOHOL OP EEN FIETS BESTUREN?

Wanneer je op de fiets wordt aangesproken door de politie en het blijkt dat je te veel hebt gedronken, dan kan je een rijverbod krijgen. Dit rijverbod houdt in dat je enkele uren geen enkel voertuig mag besturen, dus ook geen fiets! Volgens de wet en de verkeersregels mag je namelijk niet fietsen als je onder invloed bent van alcohol. Op de fiets gelden dezelfde regels als achter het stuur van de auto. Dit betekent dat je niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed mag hebben. Dit staat ongeveer gelijk aan twee glazen alcohol.

Maar je moet ook naar huis komen. Taxi’s kunnen duur zijn en naar huis wandelen duurt soms uren. Omdat je sowieso de auto niet kan pakken, is de fiets een veiligere optie. De kans dat je een ander letsel aanbrengt is laag. Helaas kan je jezelf wel letsel aanbrengen. Een paar drankjes op hebben is oké. Meestal ziet de politie dit ook door de vingers. Maar als je echt straalbezopen bent kan jezelf beter door een taxi naar huis laten brengen.

Deze blog is geschreven door gastblogger Sarona van den Ancker. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon

Deel deze blog!