woman-driving-3226359.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Jessy Zuidema

Drugs gebruiken in het verkeer? Dit zijn de gevolgen!

Drugs zijn voor sommige mensen bekende middelen. Als je ooit zelf besluit om drugs te proberen, raad ik je aan om je goed in te lezen en het veilig te doen. Ik raad het af om drugs te gebruiken in het verkeer. Veel jongeren denken er niet bij na wat er kan gebeuren als je toch de fiets, scooter of zelfs de auto pakt. Daarom leg ik in deze blog uit waarom het niet slim (en zelfs gevaarlijk) is om drugs te gebruiken in het verkeer.

Gevolgen van drugs in het verkeer

Er kan veel schade aangericht worden als je deelneemt aan het verkeer onder invloed van drugs. Sommige drugs zorgen ervoor dat je heel traag wordt, dus je reactievermogen zal heel erg afnemen. Andere soorten drugs kunnen er zelfs voor zorgen dat je dingen ziet die er helemaal niet zijn. Dit is ook levensgevaarlijk in het verkeer. Door drugs kan je overmoedig raken in het verkeer. Je denkt dan dat je nog gewoon kan rijden omdat de drug voor je gevoel is uitgewerkt. Je denkt dan al snel dat er niks aan de hand is, terwijl de drug nog steeds in je lichaam zit en impact kan hebben op je rijgedrag. Hierdoor kunnen er ongelukken en gewonden komen. Dit wil je jezelf en anderen natuurlijk niet aan doen.

Je komt niet overal mee weg…

Er kunnen ook vele gevolgen aan het gebruiken van drugs zitten in verband met de politie. Op het moment dat de politie vermoedt dat je onder invloed bent van drugs, nemen ze een speekseltest bij je af. Als er uit de speekseltest komt dat je drugs gebruikt hebt, moet je mee naar het bureau voor een bloedtest.

Na al deze procedures krijg je na het gebruiken van drugs in het verkeer een straf. Dit kan variëren van een geldboete tot een gevangenisstraf. De maximumstraf voor rijden onder invloed van drugs of medicijnen is drie maanden gevangenisstraf of een geldboete van maximaal € 8.200,-. Het kan zelfs zo zijn dat er een rijverbod wordt opgelegd. Dit rijverbod zal dan maximaal 5 jaar duren.

Drugs in het verkeer is dus écht geen slimme keuze. Zorg ervoor dat als je een drug gebruikt, je dit in een vertrouwde omgeving doet en niet achter het stuur kruipt. Dat is chiller en veiliger voor jezelf en anderen.

Deze blog is geschreven door gastblogger Jessy Zuidema. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon

Deel deze blog!