bike-2262232_1280.jpg

Een fietsongeluk zit in een klein hoekje! Door je mobiel?

Het leven van een brugklasser gaat niet altijd over rozen. En dat heeft Dirk geweten. Toen hij net op de middelbare school zat, kreeg hij een nogal opmerkelijk ongeluk. Terwijl hij na schooltijd met twee vrienden op een dijk fietste en muziek aan het luisteren was, kwam er een auto aan. De jongens moesten snel reageren, maar voordat ze achter elkaar konden fietsen ging het mis: ze botsten tegen elkaar aan, waardoor Dirk van de dijk afgleed en helemaal met fiets en al naar beneden rolde...

''Ja, prettig was anders'' grapt Dirk. ''Het was echt stommiteit, ik was bezig met mijn telefoon en voordat ik het doorhad kwamen onze sturen in elkaar en viel ik naar beneden.'' Hij was buiten bewustzijn en kon zich niet bewegen. ''De automobilist was erg geschrokken en had de ambulance voor me gebeld. Ik was nog maar 12 jaar en ze wisten niet in welke staat ik was. Daarom kwam ook de traumahelikopter.'' Toen die eenmaal was aangekomen, kwam Dirk weer bij en voelde hij de pijn. ''Ik had wel veel pijn, maar voelde ook dat het wel goed zou komen, bewegen ging wel. Ik baalde eigenlijk vooral dat ik niet met de helikopter mee mocht haha! Als hij er dan toch is, dan wil ik wel mee, dacht ik!''

Gelukkig viel de schade bij Dirk mee. Het was vooral de schrik en het feit dat mijn vrienden, ouders en omstanders niet wisten hoe ik er aan toe was, geeft hij aan. ''Ik moest een nachtje in het ziekenhuis blijven voor controle. Volgens mij dachten ze iets te zien, maar dat bleek later gelukkig niets te zijn. Verder weet ik nog wel dat ik enorm was geschrokken, maar ik heb er geen emotionele schade aan overgehouden'', vertelt Dirk.

Neem je je vrienden iets kwalijk?
''Nee natuurlijk niet. We waren met z'n allen even onhandig en dom aan het doen'', zegt Dirk. ''De automobilist had ons overigens niet geraakt, dus die was al helemaal onschuldig. We moesten gewoon aan de kant en dat ging niet zo soepel.''

Wat zou je andere jonge fietsers willen meegeven?
''In feite kan het altijd gebeuren'', zegt Dirk. Dirk fietst wel minder vaak met drie man naast elkaar én hij zit minder op zijn telefoon. ''Ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet heb vermeden, maar ik ben er wel op gaan letten. Op je telefoon zitten is gewoon niet nodig tijdens het fietsen, dus wees gewoon offline!'' Dirk is van mening dat het ook aan je leeftijd kan liggen. Volgens hem denken jongeren minder na over de gevolgen in het verkeer. ''Het is iets wat je moet leren en bij iedereen gaat het heus wel een keertje fout.''

In de laatste quote van Dirk zit zeker een kern van waarheid. Iedereen krijgt ongetwijfeld een keer te maken met een ongeluk. Alsnog willen we de tip van Dirk goed benadrukken: fiets niet zomaar met z'n drieën naast elkaar en vermijd je telefoon tijdens het fietsen, pas dan kun je veilig thuiskomen!