beverages-3105631_1280.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Floor van der Werf

Eens of oneens: 'De alcoholprijs moet omhoog!'

Afgelopen tijd was het veel in het nieuws: het kabinet wil alcohol duurder maken. Daarnaast willen ze korting op alcohol verbieden. Bronwater en suikervrije frisdrank willen ze daarentegen wél in prijs verlagen. Deze maatregelen kunnen heel positief zijn als je ze heel oppervlakkig bekijkt, maar we moeten verder denken. Wat is daadwerkelijk zo goed aan het verhogen van de alcoholprijs? En is suikervrije frisdrank bewezen beter voor je dan niet-suikervrije frisdrank?

De maatregelen die het kabinet wil treffen, zijn puur gericht op de gezondheid van de bevolking. Zou het verhogen van de alcoholprijs ervoor kunnen zorgen dat matige drinkers minder gaan drinken? Het zou een gevolg kunnen zijn. Het is eigenlijk een goed idee om alcohol duurder te maken, want het drinken van alcohol is slecht voor je. Niemand heeft zin om veel geld uit te geven aan iets waar je op langere termijn slechter van wordt. Tuurlijk drink je op een feestje wel eens een drankje, maar het moet allemaal met mate gebeuren. 

Er zit natuurlijk ook een groot nadeel aan het verhogen van deze prijs. Volgens het CBS dronk 9,2% van Nederlandse 18-plussers overmatig alcohol. Je zou hiermee kunnen stellen dat veel mensen afhankelijk zijn van alcohol. Een alcoholverslaving zorgt voor veel problemen en zo ook voor financiële problemen. Deze mensen hebben soms schulden en die zijn moeilijk weg te werken. Als de trigger van hun verslaving duurder wordt, krijgen ze alleen maar meer schulden. Alcoholverslaafden blijven toch wel alcohol kopen en drinken. Iedereen moet van deze verslaving af worden geholpen, maar daar moet dan een oplossing voor worden gevonden.

Wat het kabinet verder wil doen, is suikervrije frisdrank en bronwater goedkoper maken. Veel mensen kopen bronwater en dat is verder helemaal prima. Als jij iemand bent die denkt dat suikervrije drankjes beter voor je zijn, mag je nog eens heel goed gaan nadenken. De suikers die in deze frisdrank zitten, worden namelijk vervangen door zoetstoffen. Eén van die zoetstoffen is aspartaam. Deze zoetstof vergroot de kans op onder andere diabetes en geboorteafwijkingen. Daarnaast zorgt suikervrije frisdrank ervoor dat je geen suikers binnen krijgt. Als reactie pak je onbewust eten waar wél suikers in zitten, want je lichaam snakt toch naar suikers.

Kortom, laat je niet leiden door de prijzen van dranken en drink alles met mate. Het allerbeste is om ‘gewoon’ water te drinken, maar onthoud: uiteindelijk is alles slecht als je er teveel van neemt!

Deze blog is geschreven door Floor van der Werf. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon.