young-791849_1280.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Nora Dekker

Hoe combineer ik mijn studie met mijn bijbaan?

Een bijbaan tijdens je studie, handig natuurlijk. Dat extra geld kun je wel gebruiken. Nu kun je namelijk wél met je vrienden een terrasje pakken na een lange schooldag. Misschien kun je zelfs eens in de zoveel tijd een luxe maaltijd voor jezelf klaarmaken. Ja, dat klinkt als een droom, maar hoe balanceer je je bijbaan met je studie? Met deze tips help ik je op weg.

1. Maak een duidelijke planning

Oké, I get it. Planningen maken is echt niet de leukste activiteit en je eraan houden is al helemaal moeilijk. Geloof me, ik ken het. Op de middelbare school en op je studie wordt je doodgegooid met de zin “je moet een goede planning maken”.

Ik werd hier tijdens mijn studie ook helemaal gek van. In het begin deed ik gewoon lekker wat ik wilde wanneer ik dat wilde. Bijbaantje erbij? Prima! Totdat het wat drukker werd op mijn opleiding, toen was het ineens niet zo prima meer.

Als je een bijbaan goed met je studie wil combineren, met minimale hoeveelheid stress, dan moet je echt gaan plannen. Vraag jezelf af: “wanneer heb ik school, wanneer zijn mijn tentamenweken, wat moet ik doen om mijn opdrachten af te krijgen”. Verwerk dit vervolgens in een concrete planning.

Als je dit op papier hebt gezet dan merk je dat je echt nog wel wat tijd over hebt voor je baantje. Nu kun je je werkuren inplannen in tijden waarin je het niet druk hebt. Zo heb je minder stress tijdens werk en studie.

2. Kies een baan die je leuk vindt

Het is echt belangrijk dat je een bijbaantje zoekt dat je leuk vindt. Er gaat namelijk veel tijd en energie in zitten. En iets wat je niet leuk vindt? Dat zorgt er alleen maar voor dat je meer stress ervaart en er meer energie aan kwijt raakt.

Bonuspunten als je een baan weet te vinden die je leuk vindt en die past bij je studie. Niet alleen is het tof om alvast ervaring op te doen in het werkveld, het geeft je CV ook nog eens een flinke boost!

3. Een flexibele baan

Het is lastig om je bijbaan te combineren met je studie als ze niet flexibel genoeg zijn. Sommige weken en dagen zal je misschien minder kunnen werken omdat je dan meer aan school moet. En voor tentamenweken moet je echt wel wat meer vrije dagen kunnen krijgen.

Informeer daarom goed naar wat de werkgever van je verwacht qua dagen en uren. Sommige banen passen misschien minder goed bij je, maar dat is niet erg. De werkgever moet bij jou passen net zoals jij bij de werknemer moet passen.

4. Werken en studeren tegelijk

Wil je echt werk maken van je studie? Dan kan je er ook voor kiezen om een studie te volgen die zorgt dat je kan studeren en werken tegelijk. Vaak heb je dan één dag in de week les en ga je op de andere dagen aan de slag in het werkveld. Zo een soort studie is intensief maar geeft je wel de mogelijkheid om relevante werkervaring op te doen en tijdens je studie geld te verdienen.

5. Ken je grenzen

Ben je ontzettend druk, gestrest en vermoeid geraakt tijdens de afgelopen studie periode? Herken dan dat je even rust moet nemen. Kies er dan ook voor om niet te werken en gun jezelf die adempauze.

Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen en dat je net zoals ik de balans gaat vinden tussen je bijbaan en studie.

Ervaar je nog steeds een hoop stress? Probeer dan wat stress tips toe te passen of begin aan mindfulness.

Deze blog is geschreven door gastblogger Nora Dekker. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon

Share dit!