TeamAlert - Algemeen - Project -

Hoe overleef je een hittegolf in huis?

Het is heet, heter, heetst! Er heerst een hittegolf en buiten zijn is gewoon géén optie meer. En dat zijn we in ons normaal zo koude kikkerlandje niet gewend. Hoe gaan we dit in hemelsnaam doorstaan?! Dat je voldoende water moet drinken weten we nou wel… Dit heeft moeders tot jouw grote ergernis waarschijnlijk al een paar keer naar je geappt. Maar hoe kan je er verder nog voor zorgen dat je niet gaat omvallen van de hitte? We geven je acht survivaltips waar jij eerder nog niet aan hebt gedacht.

1. Leg een bevroren fles voor de ventilator  

Een ventilator verkoelt niet, maar verplaatst lucht. Om niet alleen de gevoelstemperatuur maar ook de omgevingstemperatuur omlaag te krijgen, leg je een fles met bevroren water voor de waaier. Zorg er wel voor dat deze niet direct op je gericht staat! Zo voorkom je dat je volgende week loopt te snotteren. 

2. Zet je elektrische apparaten uit

Behalve je ventilator natuurlijk 😉. Elektrische apparaten zorgen voor warmte. Schakel daarom je TV, lampen, laptop en playstation uit wanneer je deze niet nodig hebt. Zelfs in slaapstand geven deze spullen warmte af! 

3. Trek geen of wijde kleding aan

It’s getting hot in here, so take off all your clothes! Dat is helaas niet voor iedereen een optie… Wijde kleding dan maar. Met een jumpsuit of hawaïhemd kan jouw lichaam de warmte ook goed kwijt. Bovendien ziet jouw bezoek zo niet dat je hevig aan het zweten bent. Twee vliegen in een klap! 

4. Gooi deze spullen in de vriezer

Vul een kruik met kraanwater en leg deze in de diepvries. Wanneer je tijdens het slapen de hitte echt niet meer trekt, haal je de kruik eruit zodat je er cosy mee kan knuffelen en weer zoet kan gaan slapen. De echte waaghalzen onder ons stoppen voor het slapen gaan hun lakens in een tas en in de vriezer. Bear Grylls had het niet beter kunnen bedenken: jij bent gegarandeerd de coolste persoon van jouw vriendengroep.

5. Neem een warme douche

Eehm, je bedoelt een koude douche toch? Nee hoor. De warme douchestralen zorgen ervoor dat je bloedvaten in je huid open gaan staan. Hierdoor neemt je lichaamstemperatuur af. Een koude douche doet juist het tegenovergestelde! Zie jij dit idee niet helemaal zitten? Verkoel dan alleen je hals en polsen door bijvoorbeeld een ijsklontje te laten smelten. Tsssss!

6. Verspreid je maaltijden over de dag

Het verbranden van voedsel is hard werken voor je lichaam. Eet daarom verspreid over de dag kleine hoeveelheden, zodat je minder in een keer hoeft te verbranden. Fruit is bijvoorbeeld een goede optie, omdat dit helpt je vochttekort aan te vullen! Dat je extra veel zout moet eten tijdens de zomerhitte is trouwens een fabeltje. Dus wat dacht je van een zomerse watermeloensalade met bramen en feta?

7. Draag geen make-up

Dat willen de meesten natuurlijk helemaal niet horen… Make-up zorgt ervoor dat je huid geïsoleerd raakt en dus de warmte niet goed kwijt kan. Ook kunnen deze producten een allergische reactie veroorzaken bij extreme hitte. En what the hell, je zit toch binnen! Met een make-uploos dagje kan jouw huid lekker ademen en kan je met een gerust hart door je ogen wrijven zonder bang te hoeven zijn voor zwarte panda-oogjes. 

8. Drink met mate

Zin in een ijskoud biertje of een glas rosé? We kunnen de verleiding tijdens dit warme weer maar moeilijk weerstaan. Probeer je wel een beetje in te houden. Alcohol droogt je namelijk uit en jaagt ook nog eens je lichaamstemperatuur omhoog. We horen trouwens vaak dat caffeine net zo'n boosdoener is. Daar is helemaal niets van waar! Dus ijskoffie-lovers, waar wachten jullie nog op?


Heb jij na het lezen van dit artikel nog briljante tips? Vergeet ze dan niet met ons te delen!