relax-3506180_1280.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Sarona van den Ancker

Less stress met deze 3 tips!

Het schoolleven kan soms behoorlijk druk zijn. Je wilt niet al je tijd besteden aan huiswerk en probeert sport, hobby, gamen, Netflixen en acht uur slaap per nacht in je strakke schema te proppen. De wanhoop staat soms nabij, want hoe kan je dit in hemelsnaam allemaal met elkaar combineren? De dagen lijken steeds minder uren te bevatten... Om het schoolleven toch wat dragelijker te maken geef ik je de volgende tips! 

1. Preparing is key

Hoe verleidelijk het ook is om ‘s avonds lekker te relaxen, je kunt beter alles alvast klaarzetten voor de volgende ochtend. Dat scheelt een hoop stress! Maak je lunch de avond van te voren klaar, pak je tas, bedenk wat je de volgende dag aan wilt trekken en spring ook alvast onder de douche. Dit alles scheelt een hoop tijd in de ochtend en zeker nu de dagen wat kouder worden en het langer donker blijft, is het niet verkeerd om wat langer in je warme bedje te kunnen blijven liggen. 

2. Toetsweek tips 

Toetsweken zijn van die weken die je liever gewoon wilt skippen en vergeten. Ze bezorgen je een hoop stress en laten je altijd weer beseffen dat je toch echt veel eerder had moeten beginnen... Vooral omdat het toch allemaal iets meer werk was dan je had gedacht. Gelukkig kun jij hier verandering in brengen, zodat je redelijk relaxed de toetsweek doorkomt.

  • Maak twee weken van te voren een overzicht van de vakken (inclusief de bijbehorende leerstof) en maak vanuit hier een globale planning voor jezelf. Je hoeft je niet altijd aan je planning te houden; het vormt een richtlijn voor jezelf en het zorgt voor meer rust in je hoofd. Je moet natuurlijk niet je hele planning laten vallen, want dan ga je er echt niet komen.
  • Stel de moeilijkste vakken niet uit, maar pak deze juist meteen aan. Hoe frustrerend het soms ook kan zijn, het is beter om de moeilijke leerstof niet uit te stellen. Van dit uitstelgedrag krijg je achteraf echt spijt, geloof me. Het geeft een opgelucht gevoel om dit alvast van je to-do lijstje af te kunnen strepen.
  • Maak het visueel en leuk om te leren! Er zijn miljoenen video's op YouTube te vinden, dus vast ook een video die aansluit bij jouw leerstof. Door een video te bekijken zal je de stof beter onthouden. Daarnaast kan je ook flashcards gebruiken, zelf een samenvatting maken of de leerstof inspreken; zo kan je onderweg naar school alvast leren voor je toets, een win-win situatie dus! 
  • Deze tip is heel cliché, maar het werkt wel echt ;) Leg je telefoon weg tijdens het leren, ja, ontken het maar niet... Been there, done that! Je wordt wel degelijk uit je concentratie gehaald en afgeleid elke keer als je mobiel oplicht. Als pauze of beloning na het leren kun je je mobiel erbij pakken om even te socializen.
  • Neem een break. Als je merkt dat het leren niet meer gaat, ga dan heel even wat anders doen. Ga een rondje lopen, even sporten of muziek luisteren. Dit helpt vaak voor frisse energie en zorgt ervoor dat je weer met goede moed door kan met leren.
3. Zoek balans

Het kan soms moeilijk zijn om in je drukke schoolleven de juiste verhoudingen te vinden tussen studeren, leuke dingen doen en je sociale leven. Probeer daarom in alle vrije tijd die je hebt zoveel mogelijk vooruit te werken wat betreft schoolwerk. Denk dan bijvoorbeeld aan tussenuren, het eerste uur vrij, in de les zelf en natuurlijk in vakanties en weekenden. Je zult zien dat je veel meer vrije tijd over hebt voor leuke dingen.

Ik hoop dat deze tips nuttig waren en dat je hierdoor iets relaxter het schoolleven door kan wandelen!

Deze blog is geschreven door Sarona van den Ancker. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon

Stop iets meer werk in je samenvatting en verkoop deze online. Er zijn veel platformen die dit aanbieden en wie weet houd je er nog een leuk extraatje aan over.
Sarona 18 jaar
Share dit!

Meer nieuws?

Lees hier meer interessante items!