Pixabay - oude fiets .jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Sarona van den Ancker

Met deze 3 tips repareer jij je fiets in mum van tijd

Je band is weer eens lek. Daar sta je dan in the middle of nowhere. Je belt je ouders om je voor de zoveelste keer op te komen halen. Maar dan is er nog het probleem dat die band moet worden geplakt en tot grote ergernis blijkt dat je ketting er ook nog eens afligt. Je hebt nul verstand van gereedschap en fietsen, laat staan het repareren ervan. Gelukkig is daar een oplossing voor; met deze 3 tips repareer jij je fiets in mum van tijd. Zelfs als je geen idee hebt wat een schroevendraaier of een ventieldop is. Geloof mij er is hoop voor iedereen, want ik was ook zo’n persoon.

#1 JE BAND PLAKKEN

Eigenlijk bestaat het plakken van je band uit drie stappen: 
(1) je binnenband eruit halen, 
(2) het opsporen en plakken van het gaatje, 
(3) het terugplaatsen van de band. 
Deze aanwijzingen zijn misschien wat abstract, voor een heldere uitleg kan je het volgende filmpje beter bekijken 😉.

#2 Hoe repareer je je fietslamp?

Het is zeer belangrijk dat je goed werkende fietsverlichting hebt, je kan namelijk een flinke boete krijgen als je zonder licht fietst en je hebt meer kans op een ongeluk, omdat je slecht zichtbaar bent. Als je fietslamp op batterijen werkt, dan kan het zijn dat deze leeg of kapot is. Vaak is het dan een kwestie van de batterij vervangen. Het repareren van een fietslamp die wordt aangedreven door een dynamo kost wat meer werk. Als één lamp het niet doet dan is die waarschijnlijk stuk. Vervang dan het lampje (met de juiste wattage).  Als je een lampje met een te hoog wattage plaatst, kan het zijn dat de draad doorbrandt. Als beide lampen niet meer werken, ligt dit misschien aan de bedrading. Dit wordt ingewikkelder om zelf op te lossen. Voor het vervangen van de batterij van je fietsverlichting, kun je dit filmpje bekijken.

#3 HOE SPAN JE JE FIETSKETTING?

Ja hoor, je ketting ligt er voor de zoveelste keer af deze week. Wat blijkt, de spanning van je fietsketting is te slap. Je kan dit ook herkennen als je een raar geluid hoort komen uit je kettingkast of als je voelt dat er speling zit zodra je voor- en achteruit trapt. Gelukkig kun je dit op eenvoudige wijze zelf oplossen. Allereerst draai je de achtermoeren los, zodat je de kettingkast eraf kunt halen. Daarna draai je de rembevestiging los. Voor de verdere uitleg is het handigere om dit filmpje te kijken voor een duidelijke werkwijze.

Deze blog is geschreven door gastblogger Sarona van den Ancker. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon

Share dit!