home-office-569153_1280.jpg

Net op kamers? Lees hoe Bas het ervaart!

"Het is niet niks hoor", zegt Bas terwijl hij een beetje met zijn stoel wiebelt. "Maar een hele ingewikkelde opgave is het nou ook weer niet." Sinds afgelopen september woont hij met 16 studenten in een groot studentenhuis in Delft. Voor zijn kamer betaalt hij ongeveer 330 euro per maand. ''Voor de huur krijg ik 300 per maand van mijn moeder. Het overige bedrag en alle andere dingen moet ik zelf betalen.'' Op de vraag of hij daarvoor een bijbaantje heeft, antwoordt hij stellig dat hij daar geen tijd voor heeft. ''Ik heb een best drukke studie en ben ook lid bij een studentenvereniging, dus tijd om te werken heb ik nog niet. Misschien volgend jaar.'' Voor eten, kleding en leuke dingen leent Bas 400 euro per maand bij DUO. ''Nu ik geen studiefinanciering krijg, vind ik dat ook niet zo erg. Ik ben mij erg bewust van de gevolgen en hoe ik dit terug moet betalen. Ik raad dan ook zeker aan om gewoon iets te lenen als het niet anders kan.'' Bas merkt wel op dat het erg gemakkelijk is om te lenen en waarschuwt dat je niet onnodig zoveel mogelijk moet lenen, hoe verleidelijk dat ook is.

Hoe ga jij om met het geld dat je te besteden hebt?
"Iedere dag kookt iemand anders in huis, waardoor we de kosten voor het avondeten laag houden en ik lunch goedkoop. Daarnaast maak ik iedere maand standaard 175 euro over voor mijn vereniging en daarvan wordt alles voor daar bekostigd, zoals bier, eten en activiteiten.'' Op deze manier kan Bas zijn uitgaven aan eten laag houden en heeft hij zicht op het vaste bedrag voor zijn vereniging. Bas wil eerst graag zijn BSA halen voordat hij begint met werken. ''Ik heb tijdens mijn tussenjaar veel gewerkt, dus heb nu een buffer als dat nodig is. Misschien dat ik volgend jaar een bijbaantje zoek, maar ik moet eigenlijk nog ervaren of en hoe ik maandelijks rond kom op deze manier.''

Wat wil jij anderen jongeren meegeven die op zichzelf gaan wonen?
''Bij mij helpt het enorm om regelmatig op mijn rekening te kijken. Dan zie ik waar ik het aan uitgeef en welke uitgaven eigenlijk onzin zijn. Ik ben mij nu veel bewuster van wat ik uitgeef dan een tijdje geleden, toen keek ik amper. Al gaat het maar om 2 euro voor een broodje, uiteindelijk scheelt dat veel hoor!''

Woon jij net als Bas op kamers of verhuis je binnenkort? Zorg er dus voor dat je overzicht hebt in je inkomsten en uitgaven. Tip van Bas: kijk regelmatig op je rekening om te zien wat je waaraan uitgeeft. Eet ook lekker met je huisgenoten, dat is gezellig én bespaart moneys!

Share dit!
Bij mij helpt het enorm om regelmatig op mijn rekening te kijken. Dan zie ik waar ik het aan uit geef en welke uitgaven eigenlijk onzin zijn.
Bas 19 jaar

Meer nieuws?

Lees hier meer interessante items!