design-desk-eyewear-313690.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Britney Janssen

Ook jij bent afgeleid in je creativiteit en hier komt het door

Creativiteit schuilt in iedereen, bij jongeren misschien zelfs wel meer dan bij mensen die al een heel leven achter de rug hebben. Het is natuurlijk ook hartstikke logisch dat jonge mensen een grotere drive hebben en nog allerlei plannen en doelen voor zichzelf stellen. Helaas leven we in een wereld waarin creativiteit onderdrukt wordt, vooral bij jongeren. Toch hebben we dit zelf vaak niet door...

Enorm veel jongeren hebben goede ideeën waar ze ook graag hun tijd aan besteden. Buiten dat ze er vaak geen platform voor hebben, wordt er vaak een beeld geschept alsof alles binnen de richtlijnen van de maatschappij moet gebeuren en dat hun ideeën niet te verwezenlijken zijn. Ook wordt de creativiteit van jongeren verstoord door het huidige schoolsysteem. Jongeren worden verplicht om acht uur lang stil te zitten en gehoorzaam te zijn, en dit soms onterecht. Ze krijgen enorm veel informatie verschaft die vaak niet goed wordt opgenomen door de hoeveelheid en de lange dagen.

Natuurlijk is er na schooltijd nog ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en uiting van creativiteit, maar omdat de jongeren al hun energie op school hebben verbruikt door het aandachtig luisteren, hebben ze vaak geen energie meer over om te steken in hun creativiteit en persoonlijke projecten. School wordt hierdoor gezien als een afleiding. Persoonlijk denk ik dat een schoolsysteem zich, naast basiskennis, vooral zou moeten ontfermen over de kwaliteiten van elk individu. Jongeren kunnen hierdoor uitgroeien en beter worden in de dingen waar ze affiniteit mee hebben. Hierdoor  hebben ze veel meer motivatie en kunnen ze een beroep gaan uitoefenen waar ze daadwerkelijk achter staan en waar ze zich voor willen inzetten.

Naast school is sociale media ook een grote afleiding voor creativiteit. Kijk eens objectief naar jezelf: hoe vaak pak je uit automatisme of verveling je telefoon erbij en ga je even je feed op Instagram checken? Zo zit je zonder dat je het door hebt makkelijk een half uur lang nutteloos in je eigen wereldje op je telefoon. Deze tijd kun je zo veel beter besteden, in een half uur tijd kun je je kennis al enorm verbreden door bijvoorbeeld ouderwets een boek te lezen. Natuurlijk hoef je niet meteen in de boeken te duiken als dit niet jouw ding is, maar bedenk even wat je met al deze tijd zou kunnen doen. 

Je verliest in sociale situaties vaak het echte contact, het is heel makkelijk om in een ongemakkelijke situatie of uit verveling weer in je eigen wereldje te kruipen. Ga de situatie juist eens aan in plaats van weg te duiken, leer iemand kennen, deel je creatieve gedachten en wellicht komt er iets moois uit!

Deze blog is geschreven door gastblogger Britney Janssen. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon

Share dit!