TeamAlert - 2todrive - Eigen licentie (9)

Rijbewijs vanaf 16,5 jaar. Heb jij ‘m al?

Je hebt het vast wel meegekregen: sinds 2012 mag je beginnen met rijlessen zodra je 16,5 jaar bent. We hebben goed nieuws! Dit experiment heeft vijf jaar lang geduurd en wordt nu als wet ingevoerd. Tot nu toe zijn er al heel veel jongeren die gebruik hebben maken van dit experiment. Zo ook Jasper die zo snel mogelijk is begonnen met het nemen van rijlessen nadat hij 16 jaar werd en van deze regeling hoorde. 

Wat is 2toDrive precies?
Het idee hierachter is dat je eerder kunnen beginnen met rijlessen. Als je je rijbewijs haalt voordat je 18 jaar wordt, mag je alvast gaan rijden als daar een begeleider bij is die in het bezit is van een begeleiderspas. 

"Het heeft wel voordelen als je sneller begint met autorijden, zo bouw je ervaring op en hoe jonger je bent, hoe beter je leert", zegt Jasper. Zelf was hij 17 jaar toen hij mocht afrijden. Negen maanden lang heeft hij met zijn ouders naast hem gereden. Op die manier leer je ook in andere auto’s te rijden, terwijl er toch nog iemand is die jou af en toe kan helpen. Je doet extra rijervaring op, voordat je zelfstandig kilometers in de auto aflegt. Dat zijn ouders de eerste negen maanden meereden vond hij niet erg. "Zo kon ik tenminste autorijden". Zijn vader heeft er ook voor kunnen zorgen dat hij geen boete kreeg. "Ik reed op een weg te hard, omdat ik niet precies wist hoe hard ik hier mocht, gelukkig vertelde mijn vader dit meteen aan mij en voorkwam ik een boete."

Het enige wat Jasper jammer vond, was dat hij niet alleen met zijn vrienden lekker rond kon rijden toen hij net zijn rijbewijs had. "Toen een vriend van mij op 19 jaar zijn rijbewijs haalde, reden we vaak rond en gingen we naar de McDonalds. Ik moest daar even mee wachten.”

Jasper heeft veel geleerd en heeft nu zelfs zijn eigen auto gekocht. Inmiddels heeft hij ook zijn rijbewijs voor vrachtwagen weten te halen. "Ik zou zeker iedereen aanraden om snel te beginnen met autorijden. Het is echt heel leuk."

Mag jij al beginnen met autorijlessen en ben je nog geen 18 jaar? Kijk dan snel op de website van 2toDrive!

Share dit!
Het heeft wel voordelen als je sneller begint met autorijden. Zo bouw je ervaring op en hoe jonger je bent, hoe beter je leert.
Jasper 20 jaar

Meer nieuws?

Lees hier meer interessante items!