Pixabay - cigarette.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Floor van der Werf

Telefoons zijn net zo slecht als sigaretten en dit is waarom

Meldingen, appjes, mails en tags in foto’s. We hebben bijna allemaal de drang om meteen te kijken op je mobiel als je een melding hoort of ziet. Ook reageren we het liefst meteen. We kunnen het niet ontkennen: we zijn verslaafd aan onze telefoon. Ook ik vind het verschrikkelijk om te horen dat ik verslaafd ben aan mijn telefoon, want als het aan mij ligt, ben ik niet verslaafd. Waar staan we alleen niet bij stil? Telefoons zijn net zo verslavend als sigaretten.

Dat een sigaret verslavend is, is algemeen bekend. De nicotine die in een sigaret zit, zorgt voor meer verlangen naar zo’n ongezond staafje. Maar een sigaret is ook super ongezond. Je kunt er vervelende kwalen en zelfs ziektes van krijgen. Mensen zijn heel erg bezig met het verbannen van deze sigaretten, maar zij staan ergens niet bij stil. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone. Het is haast ondenkbaar om te leven zonder. Je hebt je telefoon constant nodig en iedereen verwacht dat je altijd bereikbaar bent. Daarnaast zorgt je telefoon ervoor dat je dopamine in je hersenen aanmaakt. Iedere keer dat je een nieuwe appje binnenkrijgt op je telefoon, is dit een beloning voor je hersenen. En deze beloning, het stofje dopamine, wil je telkens weer. Dat is de reden dat de smartphone ontzettend verslavend is.

Gevolgen

De verslaving aan iets is één ding, maar meestal zijn het de gevolgen die kwalijk zijn. Zo zijn de gevolgen van sigaretten erg kwalijk, maar wat we niet beseffen is dat smartphonegebruik ook nare gevolgen heeft. Smartphones zijn ook erg ongezond (op den duur). Allereerst heeft onderzoek van de Harvard Business School aangetoond dat je een stuk onzekerder bent als je op je mobiel kijkt en ergens binnen komt lopen. Daarnaast verpest een smartphone ook je houding. Je krijgt eerder een bochel en dat kan vervelende nek- en hoofdklachten geven. Hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk van de Radboud Universiteit zegt in NRC dat lichaamshouding en hoe je je voelt, ook samenhangen. En wist je dat er een WhatsApp-vinger bestaat. Dit is RSI, oftewel de muisarm, in je vinger. Doorat je te veel je bepaalde spieren en gewrichten gebruikt overbelast je ze.

Ook is de straling in een smartphone mogelijk schadelijk. Nu met de plannen om een 5G-netwerk uit te brengen, is de politiek bang voor de gezondheidsrisico’s. Uit onderzoeken die gedaan zijn, is er een mogelijke samenhang gevonden tussen straling en het ontstaan van Alzheimer, hersentumoren en onvruchtbaarheid bij mannen.

Als je het mij vraagt, klinkt het niet best. Een beter 5G-netwerk wordt gecreëerd, omdat wij als mensen snellere verbinding willen. Wat gaat nou voor? Je snelheid van het verzenden van jou appjes en mails of je gezondheid? Ik weet het antwoord wel! Het enige nadeel: zo ontzettend veel mensen hebben tegenwoordig een smartphone, dus het gevaar van de straling kun je niet uit de weg gaan. Echter, je kunt wel rekening houden met de mate waarin je je smartphone gebruikt. Hoe minder je op je smartphone bezig bent, hoe beter je houding is, hoe beter je je voelt en uiteindelijk zal het er dus ook voor zorgen dat je verslaving geen verslaving meer is. Want zeg nou zelf, als het er echt op aankomt hoe lang kunnen we zonder telefoon?

Deze blog is geschreven door gastblogger Floor van der Werf. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon

Share dit!