TeamAlert- Geldzaken- Your message money.jpg-

Tips en tricks om je studententijd zonder geldproblemen door te komen

Je middelbare school leventje zit erop en je hoort het al uit alle hoeken:”tijd voor het studentenleven!” Er staat je een hele leuke tijd te wachten, maar je vraagt je vast ook van alles af. HELP! Hoe zit het eigenlijk met studiefinanciering? Waar heb ik recht op en hoe kom ik hierachter? Wij spraken met Anne (20) en zij vertelt jou in deze blog over haar studententijd, haar tips en tricks en hoe zij dit heeft aangepakt!

"Ik ben derdejaars communicatiewetenschap student aan de Universiteit van Amsterdam. Ik volg nu journalistieke vakken aan de universiteit in Cardiff. Ik houd van uitgaan met mijn vriendinnen en met hen leuke dingen doen. Lezen, shoppen en reizen kunnen ook niet weg blijven uit mijn leventje."

Heb je tijdens je studie geld geleend?

Ja vanaf het tweede jaar ging ik lenen. In het eerste jaar betaalde mijn ouders het. Ik zette toen collegekrediet aan. Dat was voor het betalen van mijn studie en daarnaast leende ik nog extra geld, omdat ik altijd een grote droom had om op ‘exchange’ te gaan; studeren in het buitenland. Ook was ik opzoek naar een kamer in Amsterdam en ik wist dat ik daar ook voor moest gaan lenen.

 Heb je wel eens stress/zorgen gemaakt om geld en of geld lenen en wat heb je hier toen tegen gedaan?

Ja, ik heb wel eens gedacht van dan heb ik veel geld geleend en straks krijg ik later geen baan en kan ik het niet terug betalen. Ik heb dit onderwerp veel met mijn ouders besproken en met vrienden van mijn ouders. Zij herinnerde mij eraan dat je 35 jaar lang de tijd hebt om het terug te betalen en als je het geld leent voor je studie is het een investering in jezelf. Daarnaast vind je later wel een baan om het terug te balen.

Wist je voordat je je studie begon hoe het zat met studiefinanciering en schulden etc.?

Ja. Ik wist dit toevallig doordat ik hier met Nederlands een betoog over moest schrijven.

Ik heb dit zelf ook via DUO uitgezocht. Mijn ouders hielpen mij hier goed bij en met klasgenoten bespraken we dit ook.

Hoe wist je dit of hoe ben je erachter gekomen?

Naast dat Nederlandse betoog ging ik studiefinanciering Googelen en toen kwam ik meteen bij de site van DUO uit. Ook op school hebben we hier  voorlichting over gehad, maar door zelf te zoeken en mij te verdiepen op de website van DUO werd het duidelijker.

Heb je tijdens je studie een bijbaantje gehad en hoe ging je hier mee om?

Ja, ik werkte twee keer per week bij een snackbar om extra bij te verdienen. Ik heb drie maanden in Amsterdam op kamers gewoond. Ik moest toen de huur betalen, daar leende ik ook geld voor. Voor de leuke dingen en bijvoorbeeld extra’s , zoals een telefoonrekening had ik mijn bijbaantje. Ik hield het geleende geld echt apart op een rekening, zodat ik daar alleen dingen voor mijn studie mee ging betalen.

Waar geef jij het meeste geld aan uit?

In die tijd vooral aan huur en ik denk eigenlijk aan eten. Ik doe graag dingen met vriendinnen en daarvoor nam ik ook die bijbaan zodat ik het uitgaan of lunchen daarvan kon betalen. Ik stelde voor mezelf een limiet per maand in wat ik daaraan kon uitgeven, zodat ik het niet bijvoorbeeld extra van mijn lening ging pakken.

Spaar je ook en waarom?

Ik mocht van mijn ouders de maandelijkse zorgtoeslag houden, maar dat moest ik dan wel sparen voor bijvoorbeeld mijn toekomst. Ik vind dit zelf erg handig, maar ik snap dat niet iedereen dit kan doen.

Heb je wel een eens verkeerde inschatting gemaakt met het besteden van geld? Dat iets bijvoorbeeld meer geld kostte dan verwacht?

Ik merkte dit vooral toen ik op mezelf ging wonen. Ik vond echt dat eten veel geld kostte en dus meer dan verwacht. Nu ik in het buitenland weer op mezelf woon, merk ik ook dat dat gewoon erg veel geld kost.

Hoe zorg jij ervoor dat je niet in de rode cijfers komt te staan aan het einde van de maand?

Ik zorg ervoor dat ik samen kan koken met mijn huisgenoten en dat ik wel prioriteit stel aan het kopen van eten en drinken en dan bijvoorbeeld wat minder leuke of luxere dingen doe. Ook kijk ik vaak naar aanbiedingen en ga ik vaak naar de goedkoopste supermarkten. Nu in Cardiff ga ik dan ook naar de Lidl. Dit kan je wel wat tientjes per maand schelen!

Hielpen je ouders, school of andere mensen uit je omgeving hierbij?

Mijn ouders hielpen mij hier veel bij. Ik vond dit ook het fijnst, want voor hen hoef ik me niet te schamen als ik bijvoorbeeld geen geld heb.

Hoe houd jij overzicht op je kosten?

Ik schrijf elke maand op waar ik het meeste geld aan uitgeef. Welk deel bijvoorbeeld alleen aan eten en wat aan leuke dingen. Als ik zie dat ik teveel geld aan leuke dingen uitgeef, probeer ik dat de volgende maand minder te doen!

 De gouden tips van Anne

  1. Wees niet bang om te lenen, maar gebruik het wel echt voor studie gerelateerde dingen, omdat het dan echt een investering in jezelf is.
  2. Maak een aparte rekening voor het geleende geld en neem een bijbaantje om de leuke dingen van te kunnen betalen.
  3. Houd per maand bij waar jij je uitgaves aan doet, zo hoef je niet voor verassingen te staan en is de kans kleiner dat je te veel geld uitgeeft.
  4. Doe boodschappen bij goedkope supermarkten en eet bijvoorbeeld samen met je huisgenoten.