tennis.jpg

Topsport zwaar?

Misschien ken je wel iemand in je omgeving of ben je het zelf wel: een topsporter. De 17-jarige Nick is er één. Nick tennist op hoog niveau en zit daarnaast in zijn laatste jaar van het gymnasium.

Met 6 jaar ging Nick op tennis en voetbal. Beide ouders van Nick zaten op tennis. "Voor mij was het al snel logisch dat ik ook op tennis ging. Dat ik ook op voetbal zat was meer vanwege mijn vrienden. Ik wilde ook graag met mijn vrienden een potje voetballen." 

Voetbal doet Nick inmiddels niet meer. Het bleek al snel dat hij talent had. De plaatselijke tennisvereniging wordt ingeruild voor een grotere club in de stad met meer begeleiding en lessenaanbod. "Daar zagen ze al snel dat mijn techniek en snelheid beter was dan mijn leeftijdsgenoten. Ik werd toen in een hoger team geplaatst en mocht meedoen met toernooien." Daar bleef het talent niet onopgemerkt en het duurt niet lang voordat Nick gescout wordt door de bond. "Toen ging als een malle. Ik moest ineens drie keer per week trainen aan de andere kant van het land en speelde mee met landelijke toernooien. Mijn teamgenoten waren allemaal ineens veel fanatieker."

Nick is inmiddels erg hecht met zijn team geworden door het intensieve sporten. "Ik zie ze echt als goede vrienden. Elke keer als we trainen of toernooien spelen, is het dikke lol met elkaar." Ze zijn zelfs een keer met z'n allen op vakantie geweest in het huisje van de ouders van een teamgenootje. Je kunt dus wel zeggen dat Nick er extra vrienden bij heeft gekregen.

Drie keer per week trainen klinkt veel, maar toch lukt het Nick om dit te combineren met school. Het is soms lastig, maar school weet van mijn sport af en huiswerk doe ik vaak als ik onderweg ben naar tennis of als ik thuis kom. "De kinderen in mijn klas vinden het juist gaaf en ik haal even goede cijfers als de rest." Volgend jaar wil Nick geneeskunde studeren. "Ik moet dan met mijn studie overleggen als ik belangrijke toetsen of lessen moet missen." Gelukkig hebben universiteiten een aangepast programma voor topsporters en heeft Nick goede kansen. 

Af en toe uitgaan met z'n vrienden mist Nick wel. "Ik moet veel keuzes maken en dan kiezen tussen sport en vrienden." Gelukkig begrijpen de vrienden van Nick zijn sport en zijn ze super trots op hem!

Of topsport zwaar is? "Zolang je doet waar je plezier in hebt, is het zeker niet zwaar. Af en toe zit ik er even doorheen, maar zodra mijn vrienden en ouders zeggen dat ze trots op mij zijn, zet ik weer door. Ik kan het goed combineren met school en kan niet wachten tot ik word ingeloot voor geneeskunde!'