white-2565766_1280.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Floor van der Werf

Vandaag mag jij langer slapen en dit is waarom!

Dit jaar op 15 maart is het de Internationale Dag van de Slaap. Dat klinkt heel goed; een dag waarop we langer mogen slapen. Wat houdt deze dag eigenlijk in en waarom is slaap zo belangrijk?

Misschien hebben je ouders het al meerdere malen tegen je gezegd: "Ga nou eens wat eerder slapen, want genoeg slaap is belangrijk voor je!". Vooral in de puberteit heb je je slaap optimaal nodig. Jij vindt het waarschijnlijk nergens op slaan, want je leeft al jaren met zes uur slaap per nacht. Heb je ergens last van? Precies, je ouders praten je iets aan wat niet klopt of hebben ze toch wel gelijk? Op de Internationale Dag van de Slaap staan zaken als de gevolgen van een slechte nachtrust, en de aandoeningen die je hierdoor kunt krijgen, centraal.

betere resultaten op school of werk

De Slaapwijzer heeft een lijstje gemaakt met de vele voordelen van een goede nachtrust. Het eerste voordeel is meteen een belangrijke voor goede resultaten of school of op je werk: je bent alerter en scherper overdag. Je concentratievermogen is aanzienlijk hoger als je aan je nachtrust komt. Hoeveel uur nachtrust heb je nodig? Hoe ouder je wordt, hoe minder slaap je nodig hebt. Het verschilt alleen wel heel erg per persoon wat voor jou genoeg is. Er zijn wel richtlijnen. Ben je tussen de dertien en zestien jaar, heb je negen uur slaap nodig. Bij een leeftijdsklasse hoger, zeventien of achttien jaar, heb je acht uur nodig. Heb je het idee dat je niet meer zo alert en scherp bent? Misschien moet je dan eens nagaan of je te weinig slaapt.

Tegenslagen komen minder hard aan

Een ander voordeel van een goede nachtrust is dat je beter om kunt gaan met tegenslagen. Als je weinig slaapt, ben je meer gespannen en voelen tegenslagen veel groter dan ze daadwerkelijk zijn. Een langdurig slaaptekort kan zelfs lijden tot depressiviteit.

je bent knapper

Naast dat een goed slaappatroon zorgt voor een goede mentale gezondheid, is het ook positief voor je uiterlijk. Een gezonde huid en geen wallen of grijze kringen, dat klinkt toch als muziek in de oren?

Je bent minder vaak ziek

Een laatste voordeel dat een goede nachtrust heeft, is het versterken van je immuunsysteem. In deze tijd is het geen overbodige luxe om een sterk immuunsysteem te hebben, want er heerst veel verkoudheid en griep met dit weer.

Dit zijn maar een paar voordelen, maar wel hele cruciale voordelen. Kortom, het is soms wel goed om naar je ouders of je lichaam te luisteren. Een goed slaappatroon met voldoende slaap kan een mens goed doen. Een tip van mij: bekijk eens aandachtig een week lang hoeveel uur je per nacht slaapt en breng er verandering in als dit onvoldoende uren zijn. Ik denk dat ik de hele dag ga bijslapen op de Internationale Dag van de Slaap!

Deel dit artikel!