drinks-2578446_1280.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Lisa Hidma

Waarom je geen alcohol nodig hebt om een leuke avond te hebben

Indrinken. Het hoort bij elk feestje. Elke keer als ik met mijn vriendengroep uitga, hebben we weer hetzelfde probleem: er is geen plek om in te drinken. Moeten we serieus met een paar flessen sterke drank ergens in een weiland gaan zitten? Nee, dat hoeft niet. Want vanuit mijn ervaring weet ik dat je geen alcohol nodig hebt om een leuke avond te hebben. Ik ga je vertellen waarom!

Het begint met een groepsapp waarin wordt besloten hoeveel iedereen gaat betalen voor de drank. Zelf drink ik helemaal niet, dus meestal laat ik de appjes aan me voorbijgaan tot het moment komt dat ik een berichtje krijg met de vraag of ik de Tikkie ook nog even wil betalen. “Ik drink niet”, zeg ik dan. Meestal reageren mensen positief, toch vraag ik me af of ze me niet zo’n saai, braaf meisje vinden.

Vervolgens komt de vraag wat er gedronken gaat worden, en dan gaat het hier niet om een paar biertjes en wat wijn, we hebben het over wodka en Malibu. Ik heb dan natuurlijk geen idee waar het over gaat en hoe het allemaal smaakt, dus ik bemoei me opnieuw nergens mee.

Nadat de drank is gekozen, moet er nog iemand gevonden worden die de drank gaat kopen. We zijn namelijk allemaal minderjarig. Meestal is dit niet zo’n groot probleem met de hulp van een zus of buurjongen. 

De eerste drie stappen zijn voltooid, de drank is binnen. Dan komt het grootste probleem: waar gaan we drinken? Er zijn maar weinig mensen uit de vriendengroep waarvan de ouders weten dat ze drinken. Meestal is er geen huis beschikbaar. Vervolgens komt de vraag of het niet bij mij kan. Nee, dat kan niet. Mijn ouders weten wel dat mijn vrienden drinken, ze vinden het ook geen probleem, ze willen alleen niet dat het bij ons thuis gebeurt als anderen van hun ouders niet mogen drinken. Laatst was de vraag of we dan misschien in een weiland moesten gaan zitten of op een heuvel bij de sportvelden. Dat ging de meeste toch een beetje ver. Gelukkig was er toch een huis beschikbaar.

De avond van het feest fietsen we met een groep naar het zogeheten indrinkhuis. Iedereen schenkt wat in en gaat gezellig zitten. Van te voren maak ik me dan wel een beetje zorgen, is er wel iets dat ik kan drinken? Gaan mensen mij niet raar aankijken? Dit kwam vooral omdat het een grote groep was waarvan ik niet iedereen kende. Uiteindelijk was het heel gezellig. Hoewel ik de enige van 18 jaar oud was die niet dronk, voelde ik me absoluut geen buitenbeentje. Iedereen kwam los en door de sfeer die er ontstond kwam ik ook los, zonder een druppel gedronken te hebben!

Het feestje was heel gezellig en de volgende ochtend was ik één van de weinige die nergens last van had en zich alles nog kon herinneren! Wat ik hiermee wil zeggen is dat, hoe cliché het ook klinkt, je echt geen alcohol nodig hebt om een leuke avond te hebben. 

Deze blog is geschreven door Lisa Hidma. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon.