access-business-computer-3059745.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Jessy Zuidema

Zo blijf je langer geconcentreerd op je schoolwerk!

Afleiding is een breed begrip. Je kan al afgeleid zijn als je bijvoorbeeld buiten een vogel ziet vliegen. Je steekt op z’n moment al je interesse in de vogel in plaats van waar je mee bezig hoort te zijn. Ik heb een paar tips op een rijtje gezet die jou helpen minder snel afgeleid te zijn en dus langer geconcentreerd bent.

Je telefoon

Het is natuurlijk heel cliché en je hebt het waarschijnlijk al 100 keer gehoord, maar het is helaas toch echt zo: leg je telefoon aan de kant. Zodra jij je telefoon aan de kant legt is er een stuk minder kans op afleiding. Je gaat je automatisch meer focussen op het werk wat je moet doen en niet op je telefoon. Op deze manier is jouw werk waarschijnlijk ook een stuk sneller af.

Muziek

Een tip die ik zelf erg vaak toepas is muziek luisteren. Natuurlijk werkt dit niet voor iedereen, want sommigen ergeren zich juist aan de muziek. Voor mij helpt muziek luisteren juist heel erg goed. Ik kan me dan langer en beter concentreren dan normaal. Door de muziek hoor ik geen andere geluiden en ben ik dus minder snel afgeleid.

Een raam

Je kunt natuurlijk overal je werk doen, maar ik raad het sterk af om bij een raam te gaan zitten. Er zijn zoveel verschillende dingen buiten en het kan buiten zo spannend zijn dat je beter tegen een muur aan kan kijken dan tegen een raam. Zorg dus dat je niet bij een raam zit of dat je een gordijn dicht trekt. Zo krijg je een stuk minder prikkels binnen van alles wat erbuiten gebeurt. Op deze manier kun jij je langer en beter concentreren op je werk en dit is uiteindelijk wat je wil bereiken.

Pauzes

Ga niet té lang aan een stuk door aan je werk, maar las pauzes in. Als jij bijvoorbeeld 25 minuten hard gewerkt hebt, neem je 5 minuten pauze en dan kan je daarna weer hard werken. Op deze manier behoud jij je concentratie en blijft het ook nog een beetje leuk. Zo zijn afleidingen ook een stuk minder interessant, omdat jij na elke 25 minuten een pauze hebt en dan alles kunt doen wat je op dat moment als afleiding ziet.

De tijd

Ben jij een ochtend- of avondmens? Of misschien zelfs een middagmens? Iedereen is natuurlijk anders en werkt ook anders. Weet daarom wanneer jij het beste aan het werk kunt en plan je werk ook rond dit tijdstip in. Rond dit tijdstip heb je de meeste concentratie en zal je dus door veel minder dingen afgeleid worden. Je kan je dan ook langer concentreren waardoor jij je werk eerder af hebt.

Deze blog is geschreven door gastblogger Jessy Zuidema. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon

Share dit!