water-3211175_1280.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Sarona van den Ancker

Zo is het om op te groeien in het mobiele tijdperk

Het is woensdagmiddag en ik fiets lang het speeltuintje bij mij om de hoek. Ik denk aan de uren die ik daar heb doorgebracht samen met mijn vrienden. Het enige wat ik nu zie als ik hier langs fiets? Een lege schommel. Ik fiets verder en zie in de verte een groepje jongeren staan, hun gezicht verlicht door de schermen van hun mobiel. Ze zijn allemaal druk bezig en lijken geen aandacht te hebben voor elkaar. Tegenwoordig zie ik ontzettend veel jongeren die vaak al op jonge leeftijd in het bezit zijn van een mobiele telefoon. Ze zijn zó in de ban van het apparaat, dat het soms lijkt alsof ze nauwelijks tijd hebben voor andere dingen. Herken jij dit? Ik krijg er af en toe een beetje een triest gevoel bij. Ik ben van mening dat de generatie die nu opgroeit, opgroeit in een ander tijdperk dan tien jaar geleden. Begrijp me niet verkeerd, dit is zeker geen slecht iets! Het gaat om de manier waarop je ermee omgaat.

Als ik nog even terugdenk aan mijn jeugd, komen de herinneringen van het buitenspelen direct omhoog; je kon gewoon doen en laten wat je wilde en dat gaf een bevrijdend gevoel. Dit is voor mij een positieve ervaring geweest, voornamelijk omdat we in die tijd meer oog voor elkaar hadden. Het was toen ook niet normaal om al een mobieltje te hebben. Mijn eerste mobiel telefoon kreeg ik pas toen ik naar de middelbare school ging. Toen werden we pas veel later geconfronteerd met het perfecte leven op Instagram en de idealen waar je aan moet voldoen. Dit kan voor onzekerheid, een negatief zelfbeeld en twijfel zorgen.

Hoe draai je dit om?
  • Maak er een spel van om je vrienden/vriendinnen van hun mobiel af te houden: wie als eerste de mobiel checkt, moet trakteren op iets lekkers. 
  • Zet een wekkertje! Na een half uur of uur buitenspelen, mag je tien minuten op je mobiel kijken.
  • Geniet van het buiten zijn. De frisse lucht zorgt ervoor dat je je hoofd even helemaal leeg kan maken. Je kan eventueel wat muziek opzetten om het leuk te maken.
  • Ga sporten of beweeg! Door lekker actief bezig te zijn, krijg je weer nieuwe energie. Het gevolg? Je bent minder moe en hebt meer energie gedurende de dag. Win-win!

Mobiel telefoongebruik onder jongeren heeft gelukkig ook een positieve kant! Zo zijn jongeren heel handig met het gebruik van mobiele apparaten en biedt het een uitkomst om hun creativiteit te uitten. Denk aan een eigen YouTube-kanaal starten, een blog maken of een succesvolle Instagram beheren. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om gemakkelijk contact te onderhouden met vrienden en familie, games te spelen en even achterover geleund een aflevering van je favoriete serie te kijken. Daarnaast hoort het nou eenmaal bij de wereld waarin we nu leven. Toch gaat het er naar mijn mening om hoe je er zelf mee omgaat, want kinderen horen lol te maken en zichzelf te kunnen ontwikkelen en niet in extreme mate bezig zijn met het onderhouden van hun contacten en social mediakanalen. 

Deze blog is geschreven door Sarona van den Ancker. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon