close-up-composition-conceptual-626165.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Daphne Maczolleck

Zo overleef je de stress die bij studeren kijken komt

Studeren is voor veel studenten een stressvol iets. Je hebt te maken met deadlines, tentamenstress, studieleningen, een propedeuse, je studiekeuze en ga zo maar door. Omdat het soms allemaal een beetje teveel kan worden, heb ik hier wat tips verzameld om jouw studie door te komen!

1. Communiceer!

De zin ‘ik ben ook nog niet begonnen!’ is precies wat je wil horen als je jouw opdracht ook hebt uitgesteld tot het laatste moment. Het feit dat die zin voor zo’n opluchting zorgt, laat wel wat zien. Het laat zien dat studenten vaak denken dat zij de enige zijn die achterlopen of dingen niet snappen. In werkelijkheid zijn er veel meer studenten die er hetzelfde instaan als jij of eerder hetzelfde hebben meegemaakt. Praat er dus over! Je medestudenten weten hoe het is en kunnen je helpen met jouw opdrachten en de stress.

2. Praat met jouw studiebegeleider

Soms voelt het alsof niks lukt, iedereen tegen je is en die ene docent jou uit de grond van zijn hart haat. Dit kan veel stress veroorzaken en als je hier niks mee doet, gaat deze stress ook niet weg. Daarom is het soms fijn om met de studiebegeleider van jouw opleiding te praten. Zij staan altijd voor de studenten klaar en willen net zo graag als jij dat jij zo snel mogelijk die opleiding afrondt (ook al voelt het soms niet zo).

Precies om die reden vond ik het ook lastig om naar mijn studiebegeleider toe te stappen. Want als je het gevoel hebt dat het allemaal niet lukt en niemand je snapt, zal die studiebegeleider je ook wel niet snappen, toch? Het antwoord kan je wel raden, dat is dus niet zo! Het is iemand waarbij je anoniem je ei kwijt kan, iemand die jou niet veroordeeld en je zo goed mogelijk wilt helpen. Het is iemand waar je op kan rekenen als alles even tegen zit.

3. Denk in kleine stapjes

'Het valt allemaal wel mee'. Die zin haalde altijd het bloed onder mijn nagels vandaan. Het voelt namelijk niet alsof het allemaal wel meevalt als je studiestress ervaart, maar uiteindelijk zit er een kern van waarheid in. Soms stel je dingen uit of lukt het niet en dan wordt het zo groot in je hoofd dat je steeds meer gaat uitstellen. Negen van de tien keer als je het uiteindelijk dan toch doet, is het allemaal zoveel minder groot en moeilijk dan je had verwacht. Probeer in zulke momenten in kleine stapjes te denken. Op deze manier maak je de taak die je zo groot hebt gemaakt in je hoofd een stukje kleiner.

4. Wees niet te hard voor jezelf

Als laatste: wees niet te hard voor jezelf. Soms lukt iets niet en voelt dat alsof dat het einde van de wereld is. Onthoud dat je er niet alleen voor staat en er altijd mensen zijn die je willen helpen!

Deze blog is geschreven door gastblogger Daphne Maczolleck. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon

Share dit!