Zo overleef je het nieuwe appverbod

Vanaf 1 juli 2019 gaat het nu echt van kracht: het appverbod op de fiets. Dit houdt in dat je geen gebruik mag maken van je mobiele telefoon of andere elektronische apparaten op de fiets. Doe je dit wel? Dan kost je dit 95 euro, aiii!

Misschien krijg je nu een lichtelijk gevoel van paniek, want mag ik dan geen muziek meer luisteren op de fiets? Of hoe moet ik de weg vinden zonder Google Maps? Ik neem hieronder de belangrijkste veranderingen en regels met je door over het nieuwe appverbod.

 1. Je mag geen gebruik maken van een navigatieapp op de fiets als je het mobiele apparaat in je hand houdt tijdens het fietsen. Het is wel toegestaan om deze app te gebruiken als je je mobiel in een houder op het stuurt klikt, zo kan je alsnog de weg vinden.
 2. Als je staat te wachten voor een stoplicht is het wel toegestaan om je mobiel te bedienen, dus dan even de weg zoeken mag als je je mobiel daarna weer veilig wegstopt.
 3. Het verbod gaat gelden voor fietsers, snorfietsen, bromfietsen, gehandicaptenvoertuigen, trams en motorvoertuigen, zoals de auto. Het verbod geldt niet voor bestuurders van een skelter, skateboard, step of skeelers. Je moet echter bij jezelf nagaan hoe verstandig het is om gebruik te maken van je telefoon als je één van deze voertuigen bestuurt. Daarnaast vallen voetgangers ook niet onder het appverbod.
 4. Muziek luisteren op de fiets mag, maar stel van tevoren een afspeellijst in of gebruik een koptelefoon waarmee je muziek kan bedienen zonder dat je aan je telefoon zit.
 5. Als je nou echt niet een half uur van je mobiel af kan blijven, dan kan je het beste even afstappen en je appjes beantwoorden. Natuurlijk kan je ook even wachten tot je op je bestemming bent, is net zo makkelijk, toch? 😉

Het gaat er dus uitsluitend om dat je je mobiel niet vasthoudt of met de hand bedient. Natuurlijk moet je altijd goed op blijven letten en je aandacht bij het verkeer houden! Het verbod gaat 1 juli 2019 van kracht, maar ook nu moet je natuurlijk mobielgebruik op de fiets proberen te ontwijken. Zo zorg je ervoor dat je geen gevaar vormt voor zowel jezelf als andere weggebruikers!

Deze blog is geschreven door gastblogger Sarona van den Ancker. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon

TeamAlert
Deal

Ik rij MONO

  gingen je voor

  Wat een geweldig voornemen!

  Tips ontvangen om deze deal vol te houden? Meld je aan of sla deze stap over!
  • Graag even je naam invullen
  • Graag even een correcte e-mailadres invullen
  • Oei! Je kan alleen verder als je akkoord gaat met de algemene voorwaarden

  Wat een geweldig voornemen!

  Hoe ga jij dit aanpakken?

  Je kunt maximaal 2 beloften doen, deselecteer Kies minimaal 1 belofte

  Ik zet mijn telefoon op stil of 'niet storen'

  Wat goed dat jij dit gaat doen!

  Wist je dat er ook handige apps zijn om MONO te rijden? Kijk voor meer info op mono.nl en stel je eigen automatische reply in.

  Ik stop mijn telefoon weg

  Geweldig besluit!

  Wist je dat er ook handige apps zijn om MONO te rijden? Kijk voor meer info op mono.nl

  Ik stel mijn navigatie van te voren in

  Geweldig besluit!

  Wist je dat er ook handige apps zijn om MONO te rijden? Kijk voor meer info op mono.nl en stel je eigen automatische reply in.

  Ik kies een afspeellijst voordat ik ga rijden

  Wist je dat er ook handige apps zijn om MONO te rijden? Kijk voor meer info op mono.nl en stel je eigen automatische reply in.

  Ik gebruik een app die berichten blokt

  Slimme keuze!

  Wist je dat je bij de meeste apps ook je eigen automatische reply kan instellen?

   gingen je voor
   Deel je deal!
   Share dit!