holiday-2880261_1280.jpg
Jongeren aan het woord Gastblog van Luna Wierenga

Zonder ouders op vakantie? Deze 10 dingen moet je weten

Zonder ouders, maar met vrienden op vakantie. Hartstikke gezellig natuurlijk en de plannen zijn zo gemaakt. Toch komt er vaak een tijdje later toch nog wat meer bij kijken. Waar ga je heen en hoe kom je daar? Wanneer kan iedereen? Zelf ben ik dit jaar voor het eerst met een groepje vriendinnen een paar dagen gaan kamperen op een jongerenveld. Hier zijn tien dingen die mij opvielen waar je misschien op het eerste ogenblik niet aan denkt, maar toch goed zijn om te bespreken.

1. Waar slaap je?

Ten eerste is het handig om samen te bepalen waar je gaat overnachten. De één zal misschien voorkeur hebben voor kamperen, de ander vindt een huisje comfortabeler. Het is net hoeveel geld je wilt besteden en wat je fijner vindt. Als je bijvoorbeeld een stedentrip wilt doen, kan het fijn zijn om samen een kamer te huren (bijvoorbeeld bij een Stayokay). Kamperen op een jongerenveld kost misschien wel wat meer moeite, maar kan juist ook heel gezellig zijn! Zo kan je vaak ook een vooropgezette tent boeken (scheelt weer een hoop bagage ;)). Bespreek met je groepje eens de voor- en nadelen van elke slaapplek en weeg deze tegen elkaar af.

2. Waar ga je heen?

Nu kun je gaan bepalen waar je heen wilt. Als je in Nederland blijft, kan dat een hoop reistijd schelen. Wil je aan het strand zitten? Dan kun je bijvoorbeeld naar het westen van het land of naar een Waddeneiland. Vaak hangt het er ook vanaf wat je precies wilt doen, want bij een stedentrip is het logisch dat je dicht bij een stad wilt zitten.

3. Hoe kom je op plek van bestemming?

Er zijn natuurlijk verschillende opties, maar dit hangt er een beetje vanaf wat je precies wilt doen. Ga je kamperen en moet je super veel kampeerspullen sjouwen? Dan is het handig om te vragen of je ouders misschien willen brengen/halen, want de optie om met het openbaar vervoer naar je bestemming te gaan is dan niet zo handig. Ga je niet kamperen? Dan zijn de trein en de bus prima keuzes! Het is handig om van te voren de tijd en prijs van je reis te berekenen en deze op te slaan op je telefoon.

4. Hoelang ga je?

Een paar dagen waarop iedereen thuis is: dit is vaak nog een lastige klus. Datumprikker kan misschien helpen als het moeilijk gaat om dagen te prikken. Op deze website geeft iedereen zijn/haar beschikbaarheid op en daarna geeft hij de meest geschikte data. Ook moet je nog bespreken hoeveel dagen iedereen wilt blijven. Dit hangt vaak van een aantal factoren af: kosten, hoeveel er te doen is en de reistijd.

5. Boeken

Handig en soms zelfs nodig: vooraf boeken en betalen! Zo heb je gegarandeerd een slaapplek en kom je niet voor vervelende verassingen te staan.

6. Inpaklijst

Als het goed is, heb je afgelopen jaren wel geleerd wat je allemaal in een koffer moet inpakken. Toch is het verstandig om een soort gezamenlijke inpaklijst te maken. Bij kamperen is dit vaak handig, want hierbij heb je een aantal gezamenlijke spullen nodig die verdeeld moeten worden over de personen die meegaan. Denk hierbij aan een gasstel, koelbox, tafel, stoelen, bestek, een tent, etc.. Met zo’n lijst zorg je ervoor dat iedereen een steentje bijdraagt aan de spullen die meegenomen moeten worden.

7. Maaltijden

Ook zeker niet onbelangrijk: eten! Ga je zelf koken, afhalen of uit eten? Dit hangt natuurlijk ook weer af van het budget dat je te besteden hebt en wat je gaat doen. Van te voren wat leuke hotspots opzoeken en opslaan op je telefoon scheelt mobiele data en gekibbel tijdens etenstijd. Ga je van te voren inkopen doen? Bespreek dan samen wat lekkere dingen zijn om te gaan eten en of je dit makkelijk kan maken op de plek van het verblijf.

8. Afspraken/campingregels

Het klinkt misschien suf, maar samen wat regels maken hoort er ook bij. Als je samen afspreekt dat je niet met vreemden meegaat of op eigen houtje ineens weggaat zonder iemand in te lichten, kun je met een geruster hart op vakantie. Ook heeft de plek van het verblijf meestal nog regels waar je je aan moet houden. Het is handig als iedereen deze een keer gelezen heeft, zodat je ongeveer weet wat er van je verwacht wordt.

9. Wat ga je doen?

Vakantie is er natuurlijk om lekker te relaxen. Van te voren opzoeken wat je in de omgeving kan doen, kan nooit kwaad! Een leuk stadje bezoeken, naar het strand of naar het zwembad van de camping. Vaak zijn er een hoop leuke dingen te doen in de omgeving. Je activiteiten kun je afstemmen op de interesses van de groep waarmee je op vakantie bent.

10. Uitgaven/geldbeheer

“Schiet jij even voor?!” klinkt je vast bekend in de oren. Gelukkig zijn er veel manieren om je geldzaken te regelen wanneer je met vrienden op vakantie bent. Sowieso is het goed om alle bonnetjes te bewaren. Zo kun je later precies berekenen hoeveel iedereen terug moet betalen aan elkaar. Dit kan bijvoorbeeld met een betaalverzoek via de app Tikkie. Een andere manier is van te voren een pot maken waar iedereen evenveel geld in legt. Van dit geld kun je inkopen doen. Als er geld overblijft, kunnen jullie dit weer onderling eerlijk verdelen. 

Bonustip: geniet van je vakantie!

Deze blog is geschreven door Luna Wierenga. Lijkt het jou ook leuk om af en toe een artikel voor onze website te schrijven of heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar cherelle@teamalert.nl. Wil je graag in gesprek voor persoonlijke steun of advies? Dan kun je terecht bij de Kindertelefoon.

Share dit!
Ik ben Luna, 16 jaar en kom uit Den Dolder! Zelf ben ik dit jaar voor het eerst met een groepje vriendinnen een paar dagen gaan kamperen op een jongerenveld.
Luna 16 jaar

Meer nieuws?

Lees hier meer interessante items!