birthday-cake-380178_1280.jpg

18 jaar! Wat nu?

Als je 18 wordt, komt er opeens van alles op je af. Je moet veel zaken regelen en dan kun je het overzicht een beetje kwijtraken. Daarom hebben wij in het kort een checklist voor jou gemaakt met punten die je allemaal moet regelen wanneer je 18 wordt. Het lijkt misschien veel, maar met een beetje geduld en eventueel hulp van je ouders kom je er wel!

Regel je DigiD
Dit is eigenlijk je ‘digitale handtekening’ en hiermee teken je digitale aanvragen, zoals je studiefinanciering en zorgtoeslag. Vraag ’m op tijd aan, want het duurt ongeveer vijf werkdagen voordat je je DigiD kunt gebruiken. Je vraagt je DigiD hier aan. Je vult je persoonsgegevens in en dan kom je er makkelijk doorheen.

Regel je zorgverzekering
Nu je 18 jaar bent geworden, moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Geen paniek! Het gaat heel gemakkelijk. De meesten nemen een basisverzekering, die allemaal dezelfde zorg vergoeden: de huisarts, medicijnen en ziekenhuiszorg. De meeste verzekeraars bieden pakketten voor jongeren en studenten aan, zodat je alleen verzekerd bent voor de zorg die je echt nodig hebt. Let op: verzeker je altijd! Doe je dit niet, dan krijg je een boete en sluit het Zorginstituut Nederland namens jou een zorgverzekering af voor minstens één jaar. Wat je hiervoor moet betalen is hoger dan normaal, dus tel maar uit je winst!

Je zorgtoeslag aanvragen
Je zorgpremie is het bedrag dat je maandelijks aan je zorgverzekeraar betaalt. Dit kan een hoog bedrag worden. Daarom bestaat er zorgtoeslag speciaal voor mensen met een lager inkomen, zoals studenten. Met deze bijdrage van de overheid kun jij dus je zorgverzekering betalen. Het hangt wel van je inkomen af hoeveel je krijgt. Vraag deze toeslag aan met je DigiD op www.toeslagen.nl.

Andere verzekeringen
Naast je zorgverzekering is het slim om naar andere verzekeringen te kijken. Ga je op jezelf wonen? Bekijk dan welke verzekeringen je nog meer nodig hebt. De verzekeringen die wij aanraden zijn- een hele mond vol- de inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Een inboedelverzekering verzekert je eigendommen bij schade of diefstal. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij veroorzaakt bij iemand anders. Er moet dan wel sprake zijn van een ongeluk(je), er mag geen opzet in het spel zijn. In Nederland is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, terwijl veel mensen denken dat dit wel het geval is. Dit komt doordat de aansprakelijkheidsverzekering vaak wordt verward met de WA – verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) die wel verplicht is als je een auto of brommer hebt. Als je gaat studeren en op kamers gaat, kun je vaak bij je hogeschool, universiteit of studentenvereniging een collectieve verzekering afsluiten.

Tegemoetkoming scholieren en studiefinanciering studenten
Als je 18 bent en nog op de middelbare school zit, heb je recht op tegemoetkoming voor scholieren. Dit vervangt de kinderbijslag die je ouders elk kwartaal ontvingen. Dit kunnen jij of je ouders aanvragen op duo.nl. Bespreek dus goed met hen welke afspraken jullie hierover maken.

Let op! 18 worden is leuk, want nu mag je van alles wat eerst niet mocht. Maar er zitten ook verplichtingen aan. Vanaf nu ben je zelf aansprakelijk en verantwoordelijk voor je leningen en eventuele schulden, boetes, betalingsachterstanden etc. en zijn je ouders niet meer aansprakelijk om voor jou iets af te lossen. Als je je niet aan de afspraken houdt, kan dat dus grote financiële gevolgen voor je hebben. Denk dus goed na voordat je een verplichting aan gaat.

Delen gaat nooit vervelen
Heb jij een mening? Meld je nu aan!