photo-of-woman-leaning-on-window-3597096.jpg

6 tips om bore-out te voorkomen!

Een burn-out is inmiddels wel bekend. Een burn-out betekent letterlijk dat je bent ‘opgebrand’, bijvoorbeeld omdat je een langdurige periode te veel stress op je werk hebt ervaren. Pas op: het tegenovergestelde is ook mogelijk! In het geval van een bore-out ben je ook opgebrand, alleen wordt dit veroorzaakt door verveling, desinteresse of een gebrek aan uitdaging. Het is dus, net zoals bij een burn-out, een energieziekte en daarom hartstikke zorgelijk. We kunnen ons voorstellen dat de verveling flink kan toeslaan in deze tijden van de coronacrisis. Voelt je werk zinloos, heb je het gevoel dat je niets nieuws leert of weet je niet zo goed wat je met je tijd aan moet? Lees dan snel verder, want de onderstaande tips gaan jou helpen een bore-out te voorkomen!

  1. Blijf jezelf ontwikkelen

Door jezelf te blijven ontwikkelen, blijf je lekker actief. Blijf je actief, dan is de kans minder groot dat je je gaat vervelen. Ook als je je studie al hebt afgerond, kun je interessante dingen blijven leren. Woon online trainingen en/of seminars bij, leer een nieuwe taal via Duolingo, of lees een inspirerend boek!

  1. Schrijf je successen op

Als je jezelf nutteloos voelt, is het soms lastig om je weer productief te voelen. Koop een mooi schrift of notitieblok en schrijf iedere dag ten minste één succes op. Lees deze vervolgens regelmatig nog eens door. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld dat je de afwas hebt gedaan, een gezonde bananencake hebt gebakken of dat je een populaire TikTok hebt opgenomen. Wedden dat je je opeens super productief gaat voelen?

  1. Zoek een rolmodel

Bedenk eens voor jezelf wie jouw grote voorbeeld is en waarom. Hoe pakt die persoon dingen aan? Wat vind je daar inspirerend aan? Jouw voorbeeld hoeft niet perse beroemd te zijn, het kan ook je oma, je relatie of je leidinggevende zijn.

  1. Praat erover

Heb je het gevoel dat je bijvoorbeeld op je werk te weinig uitdaging krijgt of dat je niets nieuws leert? Praat erover met een collega of je leidinggevende! Misschien kun je wel van taak ruilen of andere verantwoordelijkheden krijgen. Het is misschien wat moeilijk om toe te geven dat je je verveelt, maar het is wel beter om eerlijk te zijn. Ben je niet eerlijk tegen anderen en doe je net alsof je hartstikke druk bent? Dan zal er niets veranderen en heb je meer kans om een bore-out te krijgen.

  1. Blijf bewegen

Bewegen is altijd een goede oplossing om jezelf beter te voelen! Zet je lievelingsmuziek aan en ga lekker door je kamer dansen of doe eens een (home) work-out.

  1. Probeer eens iets nieuws

Dit is een uitgelezen moment om eens iets nieuws te proberen. Dagenlang Netflix bingen kan leuk zijn, maar wat als je die tijd steekt in het uitproberen van een nieuw recept, leren schaken of beginnen met schilderen? Zo zet je je brein weer in actiemodus!

Deel dit artikel!
Houd jezelf bezig Word lid van ons jongerenpanel!