Pixabay - cocaine.jpg

Ai, de gevaren van rijden onder invloed van drugs worden verkeerd ingeschat

Heb jij weleens onder invloed van drugs gereden? Grote kans dat jij hier dan positiever tegenover staat dan iemand die dit nog nooit gedaan heeft. Sterker nog: veel mensen die onder invloed van drugs rijden vinden dat dit gewoon kan.

Een pilletje op een festival of een ballonnetje thuis op de bank: het drugsgebruik in Nederland is de afgelopen jaren gestegen. Hierdoor is ook het drugsgebruik in het verkeer toegenomen. In de eerste helft van 2020 werden maandelijks bijna duizend automobilisten aangehouden die onder invloed van drugs reden (en dat terwijl er haast geen festivals hebben plaatsgevonden!). Maar waarom stappen mensen eigenlijk in de auto na het gebruiken van drugs?

“Een klein stukje rijden kan wel”

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deed TeamAlert een grootschalig onderzoek naar de motivaties van drugsgebruikers van vijf verschillende drugssoorten (cannabis, XTC, speed, cocaïne en lachgas) om met drugs op achter het stuur te kruipen. Deze groep werd vergeleken met drugsgebruikers die nooit achter het stuur kruipen.

Uit het onderzoek, waaraan 3678 personen tussen de 18 en 50 jaar deelnamen, komt naar voren dat de drugsgebruikers die wel onder invloed autorijden het minder een probleem vinden om onder invloed te rijden dan de gebruikers die niet rijden. Welke drugssoort er gebruikt werd maakte volgens het onderzoek niets uit: de resultaten waren hetzelfde. Een oorzaak hiervan is dat de weggebruikers vinden dat ze prima kunnen rijden, omdat ze alleen rijden “wanneer het kan” of als het korte ritjes zijn. Ze praten daarmee hun gedrag goed en schatten het gevaar van rijden onder invloed verkeerd in.

Te veel zelfvertrouwen

Naast dat de drugsgebruikers die onder invloed rijden dus denken dat ze wel kunnen autorijden, schatten zij de kans op een verkeersongeluk of staande worden gehouden door de politie kleiner in. Gevalletje: “het is tot nu toe goed gegaan, dus het kan wel.” Hoe vaker dit goed gegaan is, hoe kleiner zij de kans op een ongeluk of betrapping door de politie schatten.

Ook denken de drugsgebruikers die onder invloed rijden dat hun vrienden dit gedrag accepteren. Het is binnen hun vriendengroep bijvoorbeeld normaal om met drugs op naar huis te rijden. Daarbij geldt voor de meeste drugs gebruikende bestuurders dat ze liever geen alternatief vervoer - zoals het ov of een taxi - nemen, omdat deze vervoersmiddelen geen privacy kunnen bieden.

Drugs in het verkeer is een no go

TeamAlert vindt deze resultaten zeer verontrustend. Drugs en autorijden gaan absoluut niet samen en levert levensgevaarlijke situaties op. Om het drugsgebruik in het verkeer te verminderen, is het onder andere nodig om de voordelen van nuchter rijden aan deze doelgroep duidelijk te maken, en de handhaving voor het rijden onder invloed nog verder te verbeteren. Daarbij is het ook van belang om een brede (media)campagne op te zetten, om duidelijk te maken dat drugs in het verkeer een no go is.

Het hele onderzoek lezen? Dat doe je hier!

Deel met je vrienden!
De volgende keer ook je mening geven? Word lid van ons jongerenpanel!