Brainstorms rijden zonder rijbewijs

Jongeren die zonder rijbewijs achter het stuur kruipen, doen dat voornamelijk omdat zij dat noodzakelijk vinden. Daarnaast zijn ze zich bewust van de risico’s die ze lopen als ze zonder rijbewijs rijden, blijkt uit onderzoek van TeamAlert.

Rijden zonder rijbewijs is niets nieuws: het komt regelmatig voor in Nederland. Cijfers van het Openbaar Ministerie laten zien dat er in 2020 ruim 5000 minderjarige jongeren een boete kregen voor het rijden zonder rijbewijs. Hoewel de boete al niet chill is, laat onderzoek ook zien dat bestuurders zonder rijbewijs een veel groter risico lopen om betrokken te zijn bij ernstige verkeersongevallen. En dat wil je natuurlijk al helemaal niet meemaken #auw.

Noodzaak om te rijden

TeamAlert hield brainstorms om achter de redenen te komen waarom jongeren zonder scooter- of autorijbewijs toch deelnemen aan het verkeer. Daaruit blijkt dat de meeste jongeren het noodzakelijk vinden om zonder rijbewijs te rijden. Deze noodzaak verschilt wel per persoon: de een stapt pas achter het stuur bij een medisch noodgeval, terwijl de ander met alle liefde een mattie van het station ophaalt. Jongeren maken in ieder geval een bewuste keuze om zonder rijbewijs de weg op te gaan. Ze kennen de risico’s die zij lopen, zoals het gepakt worden door de politie, het veroorzaken van een ongeluk en het rijden van schade. Mochten ze een boete krijgen of schade rijden, dan accepteren ze deze gevolgen. Jongeren vertrouwen zo erg in hun eigen kunnen dat ze niet verwachten dat dit hen overkomt. Hun sociale omgeving heeft weinig invloed op hun gedrag.

Daarnaast rijden jongeren zonder rijbewijs om hun rijvaardigheid bij te houden. Ze willen graag blijven oefenen voor hun rijexamen en kunnen niet altijd wachten op de volgende rijles of vinden de wachtrij om examen te doen bij het CBR te lang, zeker in coronatijd. Ook geldt voor een groep jongeren dat zij voor hun plezier achter het stuur kruipen zonder rijbewijs. Deze jongeren geven aan dat auto of scooter rijden hen veel vrijheid geeft: zo hoeven ze niet meer door hun ouders weggebracht te worden of op de bus te wachten.

ex-bestuurders zonder rijbewijs

Ten slotte is er wel nog een verschil gevonden tussen jongeren die vroeger zonder rijbewijs reden, en jongeren die nu zonder rijbewijs rijden. De jongeren die dat vroeger deden zien nu toch wel in dat het gevaarlijk was en dat ze grote risico’s namen. De jongeren die nu zonder rijbewijs rijden zien die risico’s (nog) niet.

Deel met je vrienden!
Het hele onderzoek lezen? Focusgroeponderzoek rijden zonder rijbewijs