Pixabay - cocaine.jpg

De helft van de jongeren gebruikt vaker drugs tijdens corona

Bij ongeveer de helft van de jongeren die wel eens drugs gebruikt, is het drugsgebruik tijdens corona toegenomen. Dit heeft TeamAlert onderzocht onder haar jongerenpanel en via social media. Een van de oorzaken hiervan is natuurlijk de quarantaine waarin de jongeren zich verkeren – het heeft een enorme impact op het sociale leven van de jongeren. Ze kunnen niet meer uitgaan, festivals zijn voorlopig verleden tijd, en afspreken met vrienden is lastiger.

Meer gebruik door verveling

Waar vóór de coronacrisis 61% van de jongeren thuis drugs gebruikte, is dat nu 76%. Heel gek is dat natuurlijk niet, aangezien er geen feestjes meer buitenshuis te vinden zijn. De meest gebruikte drugssoort vóór corona was cannabis (87%), gevolgd door XTC/MDMA (60%) en lachgas (43%). De meest gebruikte drugssoorten tijdens corona zijn cannabis (80%), XTC (29%) en ketamine (19%). Het gebruik van lachgas is sterk gedaald: waar 43% van de jongeren vóór de coronacrisis nog lachgas gebruikte, is dat aantal tijdens corona gedaald naar 13%. Een mogelijke verklaring kan zijn dat lachgas vaak met vrienden in een groep gebruikt wordt. Of omdat er gewoon weinig te lachen valt tijdens deze coronacrisis natuurlijk – geintje.

Thuis nieuwe drugs gebruiken

16% van de jongeren heeft in deze periode nieuwe drugs geprobeerd. Dit waren vooral 2CB, truffels, XTC en ketamine. Het lijkt erop dat jongeren die nieuwe drugs proberen, vooral tripmiddelen willen proberen. Een reden kan zijn dat er op festivals veel ‘uppers’ gebruikt worden, terwijl thuis een chillere omgeving is om tripmiddelen te gebruiken.

En vergeet niet, ook tijdens corona geldt: wees slim, rij tripvrij!

Geef ook je mening over toffe onderwerpen! Word lid van het jongerenpanel
Deel met je vrienden!