iStock - bureau 2.jpg

Dit is waarom het niet erg is een jaartje te blijven zitten!

Ja, dat lees je goed. Het geeft helemaal niks om een jaartje over te doen. Dit is uiteindelijk zelfs beter voor je dan met je hakken over de sloot overgaan. Hier vertellen wij jou de redenen waarom.

Stel je voor: je staat nu nog een 4,3 voor wiskunde en een 4,8 voor Frans. Ach, je hebt nog hartstikke lang de tijd om dat cijfer omhoog te krikken, toch? Het voelt misschien alsof je nog hartstikke lang hebt, maar het einde van het jaar komt sneller dichterbij dan je denkt. Wat nou als je blijft zitten? Dat is waarschijnlijk het laatste waar jij aan moet denken. Al jouw vrienden die naar het volgende jaar gaan, misschien al examen gaan doen, en dat jij het jaar nog eens over moet doen.

Tuurlijk begrijpen wij dat jij hier in het begin flink van zal balen, maar geloof ons dat het achteraf beter is. Hier 3 redenen waarom:

  1. Met betere cijfers naar het volgende jaar

Stel jij doet aan het einde van het jaar nog jouw uiterste best en gaat nèt over naar het volgende jaar. Dan moet jij het jaar daarop nog harder aan de bak om goede cijfers te halen. Maar als jij nou 1 jaartje overnieuw doet is de kans groot dat jij met een veel beter gemiddelde het volgende jaar in gaat en weer kan knallen!

 

  1. Leerachterstand wegwerken

Als jij moeite had met de stof leren en het jaar jou echt zo moeilijk afging, dat je uiteindelijk bent blijven zitten, dan is dit ook de beste oplossing. Zo kan jij je leerachterstand wegwerken en heb jij wat meer tijd om de stof goed tot je te nemen. Tenslotte heb jij de stof al eens behandeld dus is het makkelijker om te leren.

 

  1. Meer tijd om je loopbaan te kiezen

Het is lastig om al je hele toekomst te plannen als je van de middelbare school vertrekt. Misschien heb jij nog geen idee wat je later wilt worden, behalve oud. Als je het jaar over moet doen, heb jij meer tijd om je te oriënteren in studierichtingen en uiteindelijk jouw ideale opleiding te kiezen. Wist je dat mensen die op de middelbare blijven zitten minder kans hebben om in het eerste jaar van hun opleiding gelijk al studievertraging op te lopen?

Dus don’t worry! Achteraf is het beter dat jij nog een jaartje hebt overgedaan.

Delen gaat nooit vervelen!