woman-2197947_1280.jpg

Dronken slapen? Dit is wat er gebeurt!

Na een goede nacht uit met je vrienden denk je vaak maar aan één ding: lekker je in bed induiken om je roes uit te kunnen slapen. Maar slaap je nou eigenlijk wel zo goed als je dronken je bed in stapt? Dit gebeurt er allemaal met je lichaam als je dronken in bed stapt:

1. Je hart pompt sneller bloed rond
Normaal gaat je lichaam op een soort stand-by als je slaapt en dat zorgt er voor dat er minder bloed rondgepompt hoeft te worden dan normaal. Na en nacht alcohol zijn je hartslag en bloeddruk niet meer constant en dit zorgt er voor dat je hart veel actiever is. Het kan daarom ook zijn dat je je slaap als onrustig ervaren hebt na een nacht stappen.

2. Je komt niet snel in een REM-slaap
De REM-slaap zorgt ervoor dat je rust en je bewustzijn afdwaalt naar een droom. Tijdens een normale nacht wissel je vijf tot zeven keer van een REM-slaap naar een non-REM-slaap. Als je gedronken hebt, wisselt dit nog maar één of twee keer. 

3. Je slaap minder lang dan normaal
Door de bovenstaande punten kan het zijn dat je een rusteloze nacht hebt gehad. 

4. Je valt sneller diep in slaap
Alcohol onderdrukt als het ware de hersenen en daardoor zal je tot een kwartier eerder in slaap kunnen vallen dan normaal. Je begint niet in een lichte slaap maar slaat deze over en komt meteen in een diepe slaap terecht. 

5. Je raakt gedehydreerd 
Vaak hoofdpijn en een droge mond als je wakker wordt? Dat komt omdat je lichaam geen vocht vasthoudt. Alcohol droogt uit en wil als het ware de vocht uit je lichaam hebben, dat is ook de reden dat je vaak moet plassen. Daarnaast maakt alcohol de bloedvaten wijder waardoor je meer gaat zweten.

Durf jij nu nog met alcohol op te gaan slapen?

Bron: NSMBL

Delen gaat nooit vervelen
Heb jij een mening? Meld je aan