coffee-2306471_1280.jpg

Een bijbaantje en loonheffingskorting? Zo zit het!

Misschien werk je al een tijdje of ben je op zoek naar je eerste bijbaantje. De meeste jongeren van jouw leeftijd beginnen hun eerste bijbaantje als krantenbezorger, in de supermarkt, met oppassen, in de horeca of in een winkel. Vanaf die leeftijd heb je ook recht op een minimumloon. Je werkgever is dan verplicht dat uurloon minimaal aan jou te betalen. Het is wel een bruto bedrag en afhankelijk van je werkgever kun je bij fulltime maximaal 40 uur werken. In dit schema zie je welk minimumloon voor jou geldt. Wist je trouwens dat TeamAlert ook hele leuke bijbanen heeft? Kijk hier voor de vacatures!

Bruto en netto
Er is een verschil tussen het bruto- en nettoloon. Het brutoloon is het geld dat je verdient: dit bedrag spreek je met je werkgever af. Het nettoloon is het geld dat je daadwerkelijk op je rekening krijgt gestort en kunt uitgeven. De inkomstenbelasting is dus hiervan afgehaald. Het meeste van dit bedrag kun je terugvragen door ieder jaar vóór 1 mei je belastingaangifte te doen. Maar bedenk wel dat je niet al het geld terug kan vragen en krijgen.

Loonheffingskorting
Je hebt recht op korting van het belasting dat je betaalt over je loon. Dit krijg je wanneer je student bent of kinderen hebt. Deze korting wordt via je werkgever geregeld. Dit vul je als je ergens gaat werken in via een formulier, dat je meestal van je werkgever krijgt. Dit formulier heet ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling)’. Als je werkgever hem nog niet heeft gegeven, download hem dan hier.
Let op: je kan maar bij één werkgever je loonheffing inschakelen, anders krijg je teveel korting. Je moet dan achteraf veel terugbetalen. Als je meerdere inkomsten krijgt, is het verstandig om bij de werkgever waar je het meest verdient je loonheffing aan te hebben staan.  

Zwart werk
Naast wit werk, wat geregistreerd werk is, is zwart werk niet geregistreerd. Je hebt geen contract en betaalt dus ook geen belasting. Denk aan schoonmaken, oppassen of op de markt staan. Vaak krijg je dit contant uitbetaald. Let op: dit is strafbaar en als je wordt gesnapt kan je een flinke boete krijgen. Ook ben je niet verzekerd, dus als er iets gebeurt draai je zelf op voor de kosten. So, be careful!   

Delen gaat nooit vervelen
Heb jij een mening? Meld je nu aan!