2-boy-sitting-on-brown-floor-while-using-their-smartphone-159395.jpg

Een goed aanzien op social media is belangrijk voor jongeren

Misschien verrast dit je helemaal niet, maar na onderzoek onder het jongerenpanel en via social media heeft TeamAlert geconcludeerd dat een goed aanzien op social media belangrijk is voor jongeren. Hierbij spelen ongeschreven regels op de sociale kanalen een grote rol.

Social media

Smartphones zijn natuurlijk niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We hebben toegang tot het hele internet en social media. Door eerder onderzoek van TeamAlert bleek dat jongeren vooral gebruik maken van WhatsApp, Instagram en Snapchat. Maar in hoeverre beheerst social media het leven van de jongeren nu?

Zelfpresentatie

Uit het onderzoek komt naar voren dat jongeren veel waarde hechten aan zelfpresentatie. Ze willen allemaal een mooie profielfoto, maar willen tegelijkertijd ook realistisch blijven qua uiterlijk en beleving. Zelf zeggen de ondervraagde jongeren dat ze Instagram niet gebruiken om ‘het perfecte plaatje’ te tonen, maar toch probeert iedereen er zo mooi mogelijk uit te zien en worden er met name de leuke foto’s gedeeld. Dit laat zien dat ze onbewust zoeken naar bevestiging. En dat is niet heel gek, want bevestiging draagt natuurlijk bij aan je sociale status.

Blauwe vinkjes

Een ongeschreven regel waardoor je in sociale status stijgt, is het meteen beantwoorden op berichten. Zo is het op WhatsApp not done om een berichtje te lezen zonder meteen te antwoorden. Jongeren checken of ze genegeerd worden door middel van de blauwe vinkjes. Ook is een streak op Snapchat in leven houden heel belangrijk. Zo worden snaps soms bekeken door eerst de wifi uit te schakelen, waardoor de ander niet kan zien dat de snap al bekeken is, zodat ze op een later moment kunnen reageren. Daar kunnen we veel van vinden, maar creatief is het zeker.

FOMO

Het niets willen missen van wat zich op social media afspeelt heeft te maken met FOMO (Fear Of Missing Out). Jongeren spenderen veel tijd op social media en vinden het vervelend om op social media te zien dat zij leuke evenementen missen. Dit zien de jongeren zelf niet als probleem, het hoort nu eenmaal bij het gebruik van social media.

Geef ook je mening over toffe onderwerpen! Word lid van ons jongerenpanel
Deel met je vrienden!