ecommerce-2607114_1280.jpg

Zo makkelijk is geld besparen als student!

Met tegenzin kijk je aan het eind van de maand naar je bankrekening: je bent blut. We vinden het allemaal moeilijk om als student goed met geld om te gaan. Studeren is dan ook niet goedkoop. Naast de kosten voor je studie en misschien wel een kamer, moet je voor jezelf leren zorgen: van boodschappen doen tot steeds meer dingen zelf moeten betalen. Vaak weet je niet eens meer waar je al het geld aan hebt uitgegeven. Maar hoe kun je als student nou geld besparen?

Eten en drinken
Veel studenten vergissen zich in het bedrag dat ze uitgeven aan boodschappen. We geven je enkele besparingstips:

  • Ga met een boodschappenlijstje naar de supermarkt, zodat je alleen koopt wat je nodig hebt. Het maken van zo’n lijstje bespaart je een hoop impulsaankopen.
  • Het is een goed idee om van te voren aanbiedingen te bekijken. Producten met 35% korting kun je makkelijk kopen als je het dezelfde dag op eet. Twee paprika’s voor de prijs van één? Vries de andere paprika in of kook een extra portie en vries in wat je over hebt. Mocht je krap bij kas zitten, dan heb je altijd een maaltijd in huis.
  • Je kunt de leftovers van je ouders meenemen en invriezen, dat is voor jou een gratis maaltijd!
  • Samen met huisgenoten of vrienden eten is niet alleen gezellig, maar vaak ook voordeliger! Met hoe meer mensen je eet, des te goedkoper het wordt.

Verzorging
Wil je een nieuw kapsel, maar vind  je de kapper te duur? Laat je haren knippen door studenten van de kappersopleiding. Dit is vaak veel voordeliger en je hoeft niet bang te zijn dat het mis gaat: er staat altijd een docent bij. Heb je helemaal geen budget voor de kapper, dan  kun je je aanmelden als haarmodel (dit is helemaal gratis). Hetzelfde geldt voor de tandarts en fysiotherapeut: de studenten van deze opleidingen hebben altijd wel proefpersonen nodig. Informeer hiernaar bij een Hogeschool bij jou in de buurt!  

Studiemateriaal
Studieboeken zijn vaak duur, maar je hebt ze wel nodig. Je moet ze dus wel kopen. Het is voordeliger om studieboeken tweedehands te kopen via Marktplaats, Bol.com of de Facebookgroep van bijvoorbeeld jouw opleiding. Wil je echt geen geld uitgeven aan studieboeken? Leen ze dan bij de bibliotheek of kijk bij de plaatselijke kringloopwinkel. 

Overige tips
Betaal altijd contant. Als je alles pint heb je namelijk geen overzicht meer op je uitgaven en geef je meer uit. Je kunt jezelf een bepaald budget per week geven aan contant geld. Als student krijg je ook vaak korting op vertoon van je collegekaart. Zorg ervoor dat je deze dus altijd bij je hebt!  

Delen gaat nooit vervelen
Heb jij een mening? Meld je nu aan!