young-woman-studying-with-laptop-computer-on-white-desk_1139-990.jpg

Helft van de studenten kampt met angst of depressie

Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de Nederlandse studenten last heeft van angsten of depressies. Het is zelfs zo erg dat één op de vijf daarvan suïcidale gedachten heeft. 

Het onderzoek wordt sinds 2012 uitgevoerd op Hogeschool Windesheim in Zwolle en is onderdeel van een eerder onderzoek dat ook is uitgevoerd op de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam. Voor het eerst is er nu ook gekeken naar het risico op zelfmoord onder de studenten. 

Angst en depressie zijn de belangrijkste klachten onder de studenten. Hierbij zijn symptomen als somberheid, verandering in het energieniveau, algemene angstklachten en een veranderd eet- en slaappatroon veelvoorkomend. Deze onderzoeksresultaten komen overeen met het eerdere onderzoek onder de studenten in Amsterdam. Studerenden hebben deze gezondheidsklachten meer dan de niet-studerenden. 

Studenten voelen veelal de druk om hoge studieschulden te voorkomen en zijn bang de boot te missen, omdat er een groot aanbod is aan studies of te volgen vakken. Studenten stoppen eerder met hun studie om persoonlijke omstandigheden, dan een gebrek aan motivatie of een verkeerd gekozen studie.

Met een actieplan willen de onderzoekers ervoor zorgen dat de gezondheidsklachten terug nemen onder de studenten. Dit willen ze bereiken door middel van betere studiebegeleiding, studie coaching en betere bereikbaarheid van de studentenpsychologen. 

Studeer jij nog en herken jij jezelf hierin? Zorg ervoor dat je met iemand kan praten en dat je geholpen wordt.

Bron: Trouw

Delen gaat nooit vervelen
Heb jij een mening? Meld je aan!