tom1 (1).jpg

Hoe vind je een leuke eerste grotemensenbaan?

Omdat we graag willen dat jij weet wie de gezichten achter TeamAlert zijn, publiceren we vanaf nu regelmatig een interview met één van de medewerkers van TeamAlert. Zij geven je handige tips & tricks over leuke en belangrijke onderwerpen. Deze eerste keer is onze woordvoerder Tom aan het woord, hij vertelt je hoe je een leuke eerste grotemensenbaan vindt. Veel leesplezier!

Naam: Tom Plaum
Leeftijd: 25
Functie: Woordvoerder
Hoe lang werkzaam bij TeamAlert: 7 maanden
Wat heb je gestudeerd: bachelor Geschiedenis, master Politiek en Parlement
Wat wilde je vroeger graag worden: Sportverslaggever

Hey Tom! Momenteel ben je woordvoerder bij TeamAlert, maar wat voor soort bijbanen heb je vroeger gehad?
“Toen ik 12 was begon ik met een krantenwijk samen met mijn broer.” Lachend: “Dit heb ik maar liefst 3 maanden volgehouden. Daarna heb ik bijgeklust in een magazijn, 3 jaar als vakkenvuller gewerkt en ben ik ook studentchauffeur geweest. Daarnaast heb ik wel wat klusjes vanuit mijn universiteit in Nijmegen uitgevoerd, en werkte ik als freelance redacteur voor de Gelderlander. Tijdens mijn master had ik geen bijbaan, want ik wilde me volledig focussen op mijn studie. In mijn bestuursjaar was ik hoofdredacteur bij het Algemeen Nijmeegs Studentenblad.”

Heb je ook stages gelopen tijdens je studies?
“Jazeker. Ik heb één keer tijdens mijn bachelor stagegelopen en één keer tijdens mijn master. Ik heb 3 maanden lang stage gelopen bij de parlementaire redactie bij de NOS. Tijdens mijn master moest ik als eindproject een stage lopen. Ditmaal koos ik voor ProDemos (voorlichtingscentrum dat informatie geeft op het gebied van burgerschap, rechtsstaat en democratie, red). Tijdens deze stage heb ik onder andere onderzoek gedaan naar de vrouwenkiesrechtgeschiedenis van Dordrecht.”

Flink portfolio heb je opgebouwd met je bijbaantjes en stages! Hoe heb je het aangepakt om een baan te vinden nadat je afstudeerde?
“Na het afstuderen zocht ik erg naar journalistieke banen, omdat dat mijn ultieme droom was. Ik solliciteerde veel, maar het mocht niet echt vlotten. ‘Gelukkig’ zat ik samen met mijn vrienden in hetzelfde schuitje. Ik heb uiteindelijk bij mijn oude stageplek ProDemos aangeklopt waar ik na een sollicitatie aangenomen werd en een nulurencontract kreeg. Hier kon ik niet van rondkomen, dus ging ik verder op zoek. Uiteindelijk belandde ik na 4 maanden solliciteren bij een Formule 1 website: RacingNews365. Ik had natuurlijk geen journalistieke opleiding gedaan, maar ze wilden me wel een kans geven omdat ik zo geïnteresseerd was in Formule 1. Ik werd aangenomen voor 16 uur per week. Naast dat ik 2 dagen per week vanuit Nijmegen naar Den Haag reisde voor ProDemos, reisde ik dus ook 2 dagen in de week naar Eindhoven waar de redactie van RacingNews365 zat. Na twee maanden ging ik weg bij RacingNews365, omdat het geen perfecte match bleek te zijn. De zoektocht begon dus weer opnieuw. Deze keer heb ik het wat breder gezocht dan enkel journalistieke functies. Dit ging dan ook veel beter, ik werd vaker uitgenodigd om op gesprek te komen.”

Hoe ervaarde je deze zoektocht naar een ‘grotemensenbaan’?
Het is af en toe frustrerend. Ik heb best wat sollicitaties eruit gestuurd voordat ik aangenomen werd. Als je 4 maanden lang een afwijzing krijgt voelt dat wel alsof de moed je in de schoenen zakt. Heb het erover met familie of vrienden en laat je motivatiebrief aan hen lezen. Soms is het ook wel goed om het juist een paar dagen te laten liggen hoor, als je er constant mee bezig bent word je helemaal gek.”

Was het wennen om van het studentenleven naar het werkende leven te switchen?
“Ik vond het niet echt wennen. Ik heb 6 jaar gestudeerd, dus ik was er wel een beetje klaar mee. Omdat ik mijn studie ben geëindigd met een stage zat ik al in een werkritme, dat helpt enorm mee.”

Hoe kwam jij er eigenlijk achter wat je later graag wilde doen?
“Ik wist al heel lang dat ik iets met journalistiek wilde doen, omdat ik altijd de droom heb gehad om sportjournalist te worden. Uiteindelijk ben ik Geschiedenis gaan studeren. Je leert daar onderzoek doen en krijgt een brede kennis van zaken, wat belangrijk is voor een journalist. Ik wist wel dat ik het lastig zou krijgen om hier een baan in te vinden, maar daar moet je je niet door laten afschrikken. Een studiekeuze moet je niet maken op basis van hoeveel geld je later kan verdienen.”

Inderdaad, de functie die je nu bekleedt heeft eigenlijk ook niets met je voorkeuren te maken.
“Dat klopt, maar toch trok deze functie me aan, omdat ik mezelf ging inlezen in de werkzaamheden en het bedrijf. Als woordvoerder doe je eigenlijk het tegenovergestelde van waar ik ervaring mee heb: je staat nu juist de journalistiek te woord. Omdat ik als woordvoerder ook met de politiek te maken heb, paste deze baan goed bij mijn opleiding. Daar heb ik het dan ook zeker op gegooid in mijn sollicitatiebrief. Het doel wat ik wil worden heb ik nog steeds. Ik probeer mijn ervaring bij te houden door commentaar te geven bij de wedstrijden van bij Heroes Den Bosch (basketbalclub, red). Dromen zijn er om bijgeschaafd te worden. Ik vind mijn baan nu leuk, maar wat ik over 5 jaar wil doen, weet ik nog niet.”

TIPS VAN TOM:
- Wees niet bang om te solliciteren voor functies waarvan je niet zeker weet of ze bij je passen
- Wees niet te streng voor jezelf - het is namelijk ook een portie geluk hebben
- Kijk breder om een functie te vinden die bij je past
- Het was dan geen perfecte match bij RacingNews365, maar ik heb wel in mijn sollicitatiebrief geschreven dat ik er gewerkt heb en ervaring heb opgedaan. Je hoeft natuurlijk niet te vertellen waarom het geen perfecte match was 😉
- Ga altijd uit van je sterke punten. Als ze voor de helft of driekwart bij de vacature passen: go for it. Bij een sollicitatie moet je natuurlijk eerlijk zijn, maar je mag wel trots zijn op de dingen die je hebt gedaan of waar je goed in bent
- Wees niet bang om verder te kijken dan je eigen woonplaats. Het ov is echt geen heel grote ramp. Zolang je een baan hebt waar je energie uit haalt, is het reizen al helemaal niet zo erg
- Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek zien ze in ieder geval iets in je. Trek daar je lering uit!
- Staar je niet blind op de vacature zelf, je moet uiteindelijk ook een goed gevoel hebben bij het gesprek

Bedankt, Tom!

Deel dit interview!
Ons jongerenpanel zag dit interview eerst Ook lid worden?