TeamAlert_Fietshelm_shutterstock.jpg

Jongeren vinden fietshelm wel veilig, maar willen ze niet dragen

Vier op de vijf jongeren dragen geen fietshelm tijdens het fietsen en willen dit in de toekomst ook niet gaan doen. Waarom? Omdat zij het niet nodig vinden, blijkt uit onderzoek van TeamAlert.

Ken jij veel mensen die nooit fietsen? Vast niet… we fietsen namelijk wat af in Nederland! In 2019 stierven er in Nederland 203 fietsers. Ongeveer 85 van deze verkeersdoden zouden voorkomen kunnen worden door een fietshelm te dragen.

Toch willen jongeren liever geen helm dragen. Vier op de vijf draagt nooit een helm en wil dit in de toekomst ook niet gaan doen. 5% van de ondervraagden wil in de toekomst best een helm gaan dragen. 1,2% draagt wel een helm op een normale fiets of e-bike, maar dat komt voornamelijk omdat dat moet van hun baas (bijvoorbeeld een maaltijdbezorgservice). 19% van de jongeren draagt een helm op een racefiets of mountainbike.

‘NIEMAND DRAAGT FIETSHELM’

Jongeren vinden een fietshelm dragen onnodig. De kans op een ongeluk is volgens hen klein, en op een stadsfiets blijft de snelheid vrij laag. Meer dan de helft van de jongeren vindt een fietshelm onhandig om mee te nemen en er stom uitzien. Omdat andere jongeren ook geen fietshelm dragen, willen zij dit ook niet.

Ondanks 4 op de 5 jongeren het niet voor zich zien om in de toekomst een helm te gaan dragen, hebben jongeren wel het gevoel dat een helm hen zal beschermen – vooral wanneer zij een ongeluk met een auto zullen krijgen. Ruim 85% van de jongeren vindt een fietshelm veilig. Ook schatten de meeste jongeren in dat een fietshelm hoofdletsel na een ongeluk kan helpen voorkomen. Jongeren zijn zich dus wel bewust van de voordelen van de helm, maar deze wegen volgens hen niet op tegen de nadelen om daadwerkelijk een helm te dragen.

Vragen we de volgende keer jouw mening? Word lid van het jongerenpanel!
Deel met je vrienden!