iphone-642999_1280.jpg

Jongeren willen zo snel mogelijk een reactie op hun socialmediaberichten

Een meerderheid van de jongeren voelt veel sociale druk bij het gebruik van social media zoals WhatsApp en Instagram. Vooral het checken of een bericht al gelezen of geliked is houdt de jongeren flink bezig, blijkt uit ons onderzoek.

Niet reageren ‘not done’

Social media: wie gebruikt het niet tegenwoordig? Veel jongeren zitten elke dag meerdere uren op social media zoals WhatsApp, Instagram en Snapchat. Vaak wordt er door de jongeren gecheckt of anderen al op hun berichten hebben gereageerd. Is het berichtje gelezen maar wordt er niet op gereageerd? Dat vinden de jongeren not done. De helft van de WhatsApp-gebruikende jongeren wil binnen een halfuur een reactie op hun bericht ontvangen. Een kwart van de jongeren is nog ongeduldiger: zij hebben het liefst binnen vijf minuten een appje terug. De blauwe vinkjes die 4 op de 5 jongeren gebruiken dienen daarbij meteen als een goede controle: zo check je of de ander het berichtje al gelezen heeft. 3 op de 5 jongeren kunnen niet zonder WhatsApp en/of Instagram. Snapchat is wat misbaarder: hier kan de helft van de jongeren niet zonder.

Social media in verkeer

De meerderheid van de jongeren wordt ook onrustig wanneer zij hun social media niet kunnen checken. Dit zorgt ervoor dat jongeren hun social media weleens checken wanneer zij op de fiets zitten. Social media in het verkeer gebruiken kan je afleiden, wat voor gevaarlijke situaties zorgt.

De druk die jongeren ervaren om zo snel mogelijk te reageren op socialmediaberichten kan stressvol zijn voor jongeren, waardoor zij zich mentaal slechter kunnen voelen. Hier willen we wat aan doen, dus zullen we volgend jaar een campagne over verantwoord telefoongebruik onder jongeren ontwikkelen. Deze campagne wordt in september 2021 gelanceerd.

Vragen we de volgende keer jouw mening? Doe mee met ons jongerenpanel!
Effe checken bij je vrienden: zijn zij ook zo social media verslaafd?