136178-OSB8XW-48.jpg (1)

Lekker weer op komst! Feiten en fabels over zonnebrand op een rij

Het is je vast niet ontgaan, maar aankomende week wordt het ontzettend lekker weer in Nederland! Nu wil je natuurlijk direct naar buiten om van dit weer te kunnen genieten, maar pas goed op! Want met deze zomerse zon kan je snel verbranden.

Om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op deze zonnige week, check je hier de feitjes en fabels over zonnebrand.

 1. Zonnebrand mag je maar één jaar bewaren.
  Niet waar
  De kwaliteit van de zonnebrand loopt terug in de jaren. Dit komt omdat je flesje zonnebrand in contact komt met zuurstof, warmte, vuil en Uv-stralen. Veel fabrikanten zeggen daarom dat je de zonnebrand maar één jaar kan bewaren. Je kunt de zonnebrand daarentegen nog een keer gebruiken als je er maar rekening mee houdt dat de factor minder is geworden. Dus heb je nog een zonnebrand in factor 30 van vorig jaar? Gebruik deze dan als een factor 15.

 2. Zonnebrand in de ijskast houdt de factor langer goed.
  Deels waar
  Dit klopt deels. De zonnebrand zou langer meegaan als je hem in de ijskast bewaart, maar omdat je hem daarna waarschijnlijk weer meeneemt naar buiten (waar die alsnog in de volle zon ligt), zorgt de hitte er weer voor dat de zonnebrand alsnog in aanraking komt met warmte en dus beschadigt.

 3. De factor staat voor het aantal minuten in de zon.
  Niet waar
  Hier zit een klein rekensommetje achter. Als je zonder bescherming in de zon ligt en je verbrandt na tien minuten, zal je met een zonnebrand van factor 4 pas na 40 minuten verbanden. Als je een zonnebrand met factor 10 gebruikt, zal je na 100 minuten verbranden. De factor geeft dus aan hoeveel langer je, in principe, veilig in de zon kunt zitten. Houd wel rekening met water en zweet en houd je huid dus goed in de gaten!

 4. Mensen met een donkere huid hoeven niet te smeren.
  Niet waar
  Sommige mensen zijn vatbaarder om snel te verbranden dan anderen. Dit komt door de melanine die in de huid aanwezig is. Het pigment absorbeert namelijk de Uv-straling, maar is lang niet genoeg om hele dag te beschermen. Alhoewel mensen met een donkere huid meer Uv-stralen kunnen absorberen, is het alsnog erg belangrijk om je in te smeren om gezond te kunnen zonnen!

 5. Waterproof is ook echt waterproof.
  Niet waar
  Waterproof betekent dat je, als je in het water bent, beschermt bent. Kom je dus uit het water? Dan moet je je weer opnieuw insmeren!

 6. Hoe warmer het is, hoe krachtiger de zon.
  Niet waar
  De warmte zegt niks over de kracht van de zon. Zonkracht is de maat voor de Uv-straling van de zon en loopt op van 1 tot 10. Via je telefoon kan je onder het actuele weerbericht zien hoe krachtig de zon is. Dus denk je dat het wel meevalt? Check vooral je weerapp even hoe krachtig de zon daadwerkelijk is.

 7. Sommige zonnebrand beschermd de hele dag.
  Niet waar
  Je huid komt de hele dag door in aanraking met allemaal factoren die ervoor zorgen dat je zonnebrand niet goed blijft zitten. Denk hierbij aan zwemmen, zweten, omkleden en afdrogen. Eén per dag smeren is dus niet voldoende.

Veel plezier de aankomende dagen in de zon en vergeet je niet in te smeren ;)

Bron: AD.nl

Delen gaat nooit vervelen!
Heb jij een mening? Meld je aan!